BEZ ANTIFAŠIZMA NEMA DEMOKRACIJE

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, u zagrebačkom Hotelu Panorama upriličena je dvodnevna međunarodna konferencija „Fašizam i antifašizam danas“ kojoj su prisustvovali predstavnici antifašističkih organizacija i asocijacija iz više europskih zemalja, kao i VILMOS HANTI, predsjednik FIR-a (Međunarodne organizacije antifašista) i DAN WIGGO BERGTUIN, predsjednik WVF-a (Svjetske veteranske federacije).

BEZ ANTIFAŠIZMA NEMA DEMOKRACIJE | Yu NoStAlGiJa

Skup je pozdravio SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ, potpredsjednik Sabora, u svojstvu izaslanika ZORANA MILANOVIĆA, predsjednika Republike Hrvatske. Govoreći da „danas neki pokušavaju iskriviti prošlost fašističkom retorikom koja svakodnevno ulazi u naš život i pokušava poništiti tekovine antifašističke borbe“, upozorio je na sve veću ksenofobiju, antisemitizam, antimigrantsko raspoloženje i govor mržnje. „Antifašizam je trajna vrijednost koja predstavlja osnovu europske zajednice naroda koja opstoji u miru i bez rata već 75 godina.

U Hrvatskoj vidimo kako se na dnevnoj bazi različita fašistička retorika i simbolika pomalo uvlači u naš svakodnevni život, a ulice koje nose imena naših junaka prebrisane su i zaboravljene. U hrvatskom Ustavu navedeno je da je temelj državne suverenosti uspostavljen u razdoblju Drugog svjetskog rata, nasuprot proglašenju NDH 1941. godine. Antifašizam je, uz Domovinski rat, temelj hrvatske države, a NDH to nije. Toga moraju biti svjesni i članovi nekih političkih stranaka koje se u Saboru bave revizionizmom“, zaključio je Hajdaš Dončić.

Skup je u ime premijera pozdravio državni tajnik JURO MARTINOVIĆ, a konferenciju su pratili i ZDRAVKO VLADANOVIĆ u ime Ministarstva branitelja, SLAVKO KOJIĆ kao izaslanik zagrebačkog gradonačelnika te BUDIMIR LONČAR, zadnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, MILORAD PUPOVAC, saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a, OGNJEN KRAUS iz Židovske zajednice, EUGEN JAKOVČIĆ, iz nevladinih udruga…

FRANJO HABULIN, predsjednik SABA RH u uvodnom izlaganju naglasio je da se europske zemlje suočavaju s onim što se ne može karakterizirati drugačije nego neofašizam. „Koketira se s nacifašizmom, relativizira se njegovo iskonsko zločinačko biće i u javni život se uvode, ne samo simboli nego i sam fašizam za koji smo vjerovali da je poražen prije 75 godina. Uz ponovni uspon fašizma svjedočimo i sistematskom zatiranju antifašizma, maskiranog forsiranjem osude komunizma i izjednačavanjem komunizma i fašizma.

Pri tome se operira očitim neistinama, jer su komunisti igrali zapažene uloge u mnogim pokretima otpora, a u Jugoslaviji su ga i pokrenuli i doveli do pobjedonosnog završetka. Uporno se ignorira činjenica da je komunizam ideologija i pogled na svijet koji nikada nije ostvaren, za razliku od fašizma čije su zamisli odmah provedene. Pogubnu ulogu u relativiziranju zločinačkog karaktera fašizma i istovremenom demoniziranju antifašizma imaju mediji, publicistika i obrazovni sustav, a nerijetko i crkve, što se sve događa uz tihu suglasnost pojedinih demokratskih vlada i uz aktivno sudjelovanje EU-a. U takvim prilikama nužno je da antifašisti podignu glas prosvjeda protiv onoga što se događa pod plaštem demokracije, a što nije ništa drugo nego priprema terena za zatiranje demokracije i obnovu fašizma uz zloupotrebu demokratskih institucija.

Zar ikoga još treba uvjeravati kako je antifašizam trajni sustav vrijednosti, primarno ljudsko, a ne političko opredjeljenje; da bez antifašizma nema demokracije, jer je opstanak demokracije uvjetovan zatiranjem fašizma“, istaknuo je Habulin.

Bivši predsjednik Hrvatske u dva mandata STJEPAN MESIĆ u nadahnutom obraćanju spomenuo je kako je važno da imamo novog predsjednika koji je u svom govoru istaknuo važnost Narodnooslobodilačke borbe za Hrvatsku, a pohvalio je i njegov odlazak na grobove narodnih heroja. „Imali smo predsjednicu koja je rekla da smo u Jugoslaviji živjeli iza željezne zavjese i da je njezin otac imao krvavi posao kako bi se ona mogla školovati u Americi. Ali teško ćete naći nekoga iz Rumunjske tko se školovao u Americi, a kome je otac bio mesar. Jugoslavija nije bila totalitarna, nego autoritarna država. Kako sam ja 1965., mogao kao običan građanin biti izabran u Sabor? Danas bauk fašizma kruži Europom, bauk ustašizacije kruži Hrvatskom. Moramo to spriječiti“, rekao je Mesić.

VILMOS HANTI, predsjednik Međunarodne organizacije antifašista (FIR) upozorio je da antifaišzam mora biti osnovna vrijednost suvremenog društva i naglasio nužnost zajedničke borbe protiv fašizma koji se, iako je prije 75 godina pobijeđen oružanom silom, danas ponovno vraća. „Ovu konferenciju moramo iskoristiti da naglasimo tko što mora učiniti da se spriječi širenje neofašizma, od osiguranja financijskih resursa i snaženja antifašističkih organizacija do stvaranja novih programa koji će pokriti buduće generacije.

Prije 75 godina pobijedili smo fašizam, a sada ne smijemo sjediti skrštenih ruku“. Govorio je o antifašističkoj borbi u Mađarskoj u kojoj se opozicija ujedinjuje i postaje sve snažnija, jer ako je fragmentirana, ne može ući u parlament i promijeniti smjer kojim zemlja ide. Naglasio je i sve bolju suradnju sa strankom Jobbik koja je prije deset godina bila ekstremna, a sad se približava političkom centru zbog čega je manji problem od vlade. „Naučili smo lekciju da moramo surađivati sa svima koji su za borbu protiv fašizma“, ustvrdio je Hanti.

„O miru najbolje govore oni koji su osjetili posljedice rata“, rekao je DAN WIGGO BERGTUN, predsjednik WVF-a (Svjetske veteranske federacije), ističući važnost organizacija koju čini 600 udruženja sa 60 milijuna članova. Ukazao je na procvat ekstremne desnice u nekim zemljama kao u Švedskoj gdje bi za ekstremno desne stranke glasalo i do 25 posto birača. „Zato se moramo zajednički boriti protiv ekstremne desnice“, podvukao je Bergtun.

O važnosti antifašizma govorio je profesor IVO GOLDSTEIN, ističući da je jugoslavenski antifašistički pokret bio najjači u Europi, a pokreti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini najjači u Jugoslaviji. Borbu su vodili komunisti, iako su bile prisutne i druge političke opcije, „a uspjehu ustanka doprinijelo je i sposobno vodstvo“, kazao je Goldstein.

HRVOJE KLASIĆ, povjesničar istaknuo je kako je „revizionizam u Hrvatskoj najsnažniji i najopasniji na prostorima bivše Jugoslavije, o čemu svjedoči i 3500 uništenih spomenika, od čega najmanje u Istri, Primorju, Međimurju i Zagorju, preko tri miljuna uklonjenih knjiga, brojne ulice Mile Budaka, pa i ulica Julija Makanca, ministara u vladi NDH. Jačanje fašizma nije od jučer nego traje 30 godina, pa danas žanjemo što smo posijali“. Podsjetio je na revizionizam u školskim udžbenicima, ideologizaciju školskih programa i promatranje 20. stoljeća kroz vizuru 90-ih godina.

OLEG KALININ, predstavnik Saveza ruskih veterana podsjetio je na užase Drugog svjetskog rata i vjerovanje da je fašizam pobijeđen, ali da je svjetska zajednica propustila prepoznati i reagirati na pojave koje su pokazale da je fašizam očuvan i da dalje postoji. „Osnovno obilježje nacizma, oličenog u krajnje desnim strankama, ali i radikalnim udruženjima i vjerskim zajednicama je šovinizam i uvjeravanje da su pripadnici članovi tih pokreta, stranaka i zajednica bilji od svih drugačijih. Usponu fašizma pomogla je i svjetska zajednica s dvostrukim kriterijima po kojima je secesija Kosova legalna, a vraćanje Krima nakon referenduma izazvalo sankcije protiv Rusije.

Iako je NATO tvrdio da su oni obrana od SSSR-a, nakon raspada nastavili su širenje na istok uz pomoć laži i poluistina istrgnutih iz konteksta pdržavanjem ukrajinskog režima koji veliča suradnika nacista Stepana Banderu, njegove snage i SS jedinice koje su formirali Ukrajinci, pa vrše agresiju na Irak, bombardiraju Srbiju, svrgavaju legalne vlasti“. Kalinin je podsjetio da se ove godine obilježava 75. obljetnica završetka Drugog svjetskog rata u kojem su antifašističke snage pobijedile nacifašizam, pri čemu je SSSR imao najistaknutiju ulogu i najveće gubitke, to će biti najznačajnija međunarodna aktivnost Saveza ruskih veterana, ali i drugih antifašističkih organizacija.

ANVAR AZIMOV, veleposlanik Ruske Federacije u RH, kazao je da Savez antifašista u Hrvatskoj dobro radi i poerd svih teškoća, a njegovi članovi su pravi rodoljubi, ističući dobru suradnju hrvatskih antifašista i ruskog Veleposlanstva i drugih državnih institucija. „Crvena armija je pomogla u oslobađanju ovih prostora, ali glavnu ulogu su imali lokalni partizani. U borbama u Hrvatskoj poginulo je više od deset tisuća crsvenoarmejaca. Njima u čast podignuto je 13 spomenika, od kojih je najveći onaj u Batini u spomen preko 2000 poginulih. Ni jedan spomenik nije oskvrnut, već se obnavljaju, pa će se osim dosadašnjih šest obnoviti i dva spomenka u Vukovaru. Osmog svibnja bit će održan tradiconalni Besmrnti puk, a 9. svibnja ići će se u obilazak spomenika“, najavio je Azimov.

ANDREJ MOHAR, generalni tajnik „Zveze koruških partizanov in prijateljev protifašističnega odpora“, imao je primjedbe na sastav sudionika konferencije, pitajući se zašto među njma nema više mladih i više žena. Govoreći o antifašističim aktivnostima svoje organizacije, osvrnuo se na traženje zabrane komemoracije ustašama i drugim kvislinzima na Bleiburgu. „Hrvatska politika i državni vrh nema što da traži u Bleiburgu, a hrvatski biskupi trebali bi se ugledati na Katoličku crkvu u Koruškoj koja je zabranila misu. Europska unija, ali i druge susjedne države bi trebale zakonski odrediti da ustaše i neofašisti nemaju prava da prelaze austrijsku granicu i dolaze u Bleiuburg. Mi antifašisti trebamo se boriti protiv ekstremne desnice i kolaboracionističkih formacija. Osuđujemo usvajanje rezolucije Europskog parlamenta koja izjednačava komunuizam i fašizam. Gdje je bila pamet zastupnicima socijaldemokrata i zelenih koji su također glasali za tu rezuluciju“, zapitao se Mohar.

ZORAN PUSIĆ, predsjednik Antifašističke lige Hrvatske naglasio je da se o fašizmu i antifašizmu diskutira zadnjih 30 godina, kao i da su ustaše bili znatno radikalniji od fašista, jer su mnogi Židovi i Srbi bježali u talijansku okupacionu zonu da prežive. „Između staljinizma i nacizma ima sličnosti, ali to se ne može dovoditi u vezu s borbom Crvene armije protiv fašizma. Danas nitko ne zagovara staljinizam, ali ima mnogo onih koji su protiv manjina i pozivaju se na kvislinške režime koji su ih proganjali. Ako falsificirate povijest, osudili ste mlade generacije da neke stvari nauče na svojoj koži“, poručio je Pusič,

Prisutnima su se obratili i predstavnici antifašista Slovenije koji su također osudili deklaraciju Europskog parlamenta, kao i antifašisti Slovačke, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Kažimo da je Međunarodna federacija antifašista (FIR-a) na skupu osudila i zločin u njemačkom gradu Hanau, u kojem je 43-godišnji ekstremni desničar ubio najmanje devetoro ljudi, te potom svoju majku i sebe. Izražena je sućut rodbini i prijateljima žrtava, a istovremeno se traži da odgovorni političari i akteri civilnog društva, kao i sve antifašističke organizacije postave jasan signal da rasističkom nasiju nema mjesta u društvu.

U Deklaraciji koja je s Međunarodne konferencije upućena parlamentima i vladama europskih zemalja, te Eurpskom vijeću i Europskoj komisiji, izražena je odlučnost u očuvanju vrijednosti antifašizma i osuda povijesnog revizionizma koji jača u nizu eurpskih zemalja. Također se ističe „da je žalosni paradoks da se nepuna tri mjeseca prije obilježavanja 75. obljetnice pobjede nad nacifašizmom u Europi mora raspravljati o fašizmu i antifašizmu u toj istoj Europi“

Piše Bojan MIROSAVLJEV