Narodni heroj – BLAGOJA JANKOV MUČETO iz Strumice

( Makedonija )

Blagoja Jankov Mučeto rođen je 3. juna 1911. godine u Strumici, u siromašnoj porodici. Posle osnovne škole, završio je dva razreda gimnazije, a zatim otišao u Beograd na izučavanje krojačkog zanata. Tamo je pristupio radničkom pokretu.

Blagoja Jankov Mučeto
Blagoja Jankov Mučeto

Zbog intenzivne aktivnosti ubrzo je postao sindikalni funkcioner. Njegovu delatnost ubrzo je opazila policija, pa je ubrzo uhapšen. U beogradskom zatvoru Glavnjači je mučen i zlostavljan. Posle šest meseci, pušten je iz zatvora i proteran u rodnu Strumicu. U Strumici se odmah angažovao u organizovanju radnika u Ujedinjenim radničkim sindikatima Jugoslavije. Zahvaljujući dobrom odzivu radnika, organizovao je štrajk, kojeg je sam predvodio. Nakon toga ga policija ga ponovo progoni, ali je otišao u Beograd.

Godine 1938. postao je član Komunističke partije Jugoslavije. Kao iskusan sindikalista i organizator štrajkova, ušao je u Štrajkački odbor u Beogradu. Prilikom jedne demonstracije policija ga je opet uhvatila i odvela na mučenje u Glavnjaču. Nakon izlaska iz zatvora, postao je član Rejonskog komiteta KPJ u Beogradu.

Godine 1941. postao je član Pokrajinskog komiteta KPJ za Makedoniju. Nakon toga je upućen na mesto instruktora u istočnoj Makedoniji. Iste godine bio je organizator prvih otpora bugarskoj okupacionoj vlasti u Strumci. Aktivno je učestvovao i u pripremama za formiranje partijskih organizacija u Radovišu, Berovu i Valandovu. Bugarska policija ga je ubrzo otkrila i pratila njegovu delatnost. Kao ilegalac, najviše se kretao u Štipu i okolini. Stvorio je partizansku bazu u selu Dolani, u svojstvu člana Oblasnog komiteta KPJ.

U jednoj provali, policija je otkrila bazu i izvršila napad. Tada je s Blagojem bio i Slavčo Stojmenski, koji je u sukobu s policijom poginuo. Blagoja je bio ranjen, ali je uspeo da pobegne. U veoma teškim uslovima nastavio je revolucionarnu delatnost i borbu protiv okupatora. Bugarski vojni sud osudio ga je na smrt u odsustvu i izdate su poternice za njim. U junu 1944. godine, policija je otkrila njegovo skrovište. Blagoja Jankov Mučeto je pružao otpor po ulicama grada, sve dok nije poginuo.

Godine 1964, rodna kuća u Strumici pretvorena mu je u memorijalni muzej.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 11. oktobra 1951. godine, Blagoja Jankov Mučeto proglašen je za narodnog heroja.

YU nostalgija