Home Narodni heroji BOŽIDAR ADŽIJA -Narodni heroj iz Drniša (Hrvatska)

BOŽIDAR ADŽIJA -Narodni heroj iz Drniša (Hrvatska)

170
BOŽIDAR ADŽIJA
BOŽIDAR ADŽIJA

BOŽIDAR ADŽIJA

Na Badnjak 1890. u Drnišu je rođen narodni heroj Božidar Adžija, pravnik, političar, jedan od prvih antifašističkih publicista. Pisao je za Narodni list, Hrvatsku njivu, Pravdu i Novo društvo, Slobodu, Politički vjesnik, Radničku zaštitu čiji je bio i urednik. Bavio se sindikalnim organiziranjem radnika, te njihovom zaštitom i osiguranjem, pokrenuo i vodio kulturno-obrazovnu djelatnost Radničke komore i bio je predsjednik Radničke akademije. 1926. godine

BOŽIDAR ADŽIJA

osnovao je Radničku čitaonicu, a 1927. Radničku biblioteku.

Od 1919. bio je član Socijaldemokratske stranke Hrvatske i Slavonije, a od 1935. KPJ. Na osnivačkom kongresu Komunističke stranke Hrvatske 1937. izabran je za člana Centralnog komiteta. Zbog komunističke agitacije do 1941. više puta je suđen i zatvaran (1936., 1938., 1939.). 9. jna 1941., zajedno sa skupinom političkih zatvorenika iz Kerestinca, u Maksimiru streljan je i Božidar Adžija.

Već u juna 1945. proglašen je narodnim herojem. Njegov rodni grad je izbrisao svaki spomen na njega no u Zagrebu se još održalo ime Radničke knjižnice koja sad nosi ime po svom osnivaču Božidaru. Njegovo ime danas nosi i ulica na Trešnjevci, čime je na žalost izbrisan njezin prethodni naziv, ime druge narodne heroine, Kate Dumbović.