DNEVNIK JEDNE LJUBAVI 

Februar je mjesec ljubavi, a ovog februara prisjećamo se muzicke suradnje i životnog puta Josipe Lisac i Karla Metikoša te ovjekovječenja njihove ljubavne priče, jednog od najvećih antologijskih albuma bivše Jugoslavije, Dnevnika jedne ljubavi.

Dnevnik jedne ljuvavi
Dnevnik jedne ljuvavi

Bombonijere u ekstravagantnim omotima u obliku srca, buket crvenih ruža, srceparajući stihovi s radijskih stanica – sve su to asocijacije na februar, „mjesec ljubavi“. Međutim, osim već ustaljenih klišeiziranih reprezentacija veljače, ovaj mjesec prigodan je za prisjetiti se i kultnog albuma najveće dive sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća u Jugoslaviji (a i danas, u regiji), Dnevnika jedne ljubavi Josipe Lisac.

Ove godine na Valentinovo muzicka diva na rođendanskoj torti puhala je u sedamdeset i dvije svjećice, a albumu će krajem mjeseca nedostajati još samo jedna godina do jubilarnih pedeset.

Dnevnik jedne ljubavi objavljen je 1973. godine, a nastao je kao plod muzicke suradnje Josipe Lisac i njezinog partnera Karla Metikoša, u inozemstvu također poznatog pod pseudonimom Matt Collins. Glazbu su skladali i napisali Metikoš i Ivica Krajač, a Josipa je svojim moćnim dijapazonom glasa (koji seže čak od soprana do kontraalta) hitovima s albuma zavrijedila status evergreena.

Osim što je njezin debitantski album postao ujedno i prva rock ploča ženske izvođačice u bivšoj državi, nedvojbeno ga krasi reputacija izvrsnosti, o čemu svjedoče pozitivne kritike i dva osvojena Porina (2010. godine za najbolje reizdanje, a 2015. godine za antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe).

Proglašavan i prestižnim naslovima poput prvog jugoslavenskog konceptualnog albuma, u kojemu pojedinačne pjesme grade središnju temu, svojim melankoličnim prizvukom poziva nas da zavirimo u intimnu priču jedne snažne žene koja u svome sazrijevanju prolazi kroz nevine faze zaljubljivanja, a kasnije i kroz osjećaj emocionalne otuđenosti i unutrašnjeg meteža, što ju čini još snažnijom i sigurnijom da nastavi vjerovati u istinsku ljubav, kao što je vidljivo i u posljednjoj pjesmi s albuma, Kao stranac„Jer za našu ljubav još ima nade osjećam to / samo, dijelimo sve radost i bol, dobro i zlo / treba hrabrosti jednom još da se počne sve“.

O jednoj mladosti

Jedna mladost, jedan san sreće / Al’ do nje još dalek, dug put / I dok srce na svoj put kreće / U taj svijet ocvao i žut

Interes za glazbu Josipa Lisac počinje pokazivati još u djetinjim danima pjevajući u Dječjem zboru RTV Zagreb. Iako sklonija klasičnoj, etno i avangardnoj glazbi, u srednjoj školi upoznaje se s popularnim glazbenim vrstama, posebice jazzom i rockom što ju motivira na uključivanje u  kasnije glazbene angažmane kao vokalistica grupa O’Hara i Zlatni akordi. Svoj prvi samostalni glazbeni nastup održava u Opatiji 1968. godine s pjesmom Što me čini sretnom. Njezin prvi solo angažman poslužio joj je kao odskočna daska u svijet glazbe i u sljedećih par godina Josipa Lisac postaje jednim od najprepoznatljivijih glasova, ali i najintrigantnijih pojava jugoslavenske estrade.

Srela sam se s njim

„Otkad se desilo čudo / živjet’ želim srcem svim / mijenja me to osjećanje ludo /
srela sam se s njim
, prva je strofa druge pjesme na albumu Dnevnik jedne ljubavi. Iako se u tekstu pjesme nazire osjećaj gotovo infantilnog uzbuđenja na ljubavnim počecima, ovo je ipak je ozbiljno glazbeno ostvarenje, a svakako je najdojmljivija brass (puhačka) sekcija koja joj daje osjećaj zrelosti.

Karlo Metikoš rođen je u Zagrebu 8. februara 1940. godine. Nakon glazbenih početaka sa zagrebačkom grupom Regal, boemski duh i želja za vlastitom karijerom tjeraju ga u Pariz gdje pobjeđuje na audiciji za zamjenskog pjevača popularnog francuskog benda Les Chausettes Noires, što se ispostavilo dobrim kamenom temeljcem za ulazak u francuske glazbene krugove i za objavljivanje prvog iznimno uspješnog singla  En écoutant la pluie 1963. godine kojega je izvodio s pratećim bendom Les New Stars.

Nakon 1963. godine niže internacionalne uspjehe i održava brojne turneje po Jugoslaviji (uz pratnju bendova Crveni koralji, Bijele strijele i Delfini) i gostovanja po SSSR-u. Već u Francuskoj, a kasnije i u svijetu, bio je poznat pod pseudonimom Matt Collins. S četrnaest godina Josipa kupuje prvu singlicu Matta Collinsa i postaje velikom obožavateljicom njegove glazbe. Prisustvovanje zajedničkom koncertu 1970. godine u Skopju prethodi sudbonosnom susretu u Petrinji u februaru 1971. godine nakon kojega Josipa Lisac i Karlo Metikoš započinju svoju romansu.

Na zalasku vlastite glazbene karijere, Metikoš se upušta u dugogodišnju glazbenu suradnju s Josipom Lisac koja je iznjedrila remek-djela, od Dnevnika jedne ljubavi 1973. godine pa do Boginja 1987. godine. Metikoš ujedno s Ivicom Krajačem i Miljenkom Prohaskom piše i prve hrvatske rock opere.

Sreća

„Sreća, njegov obraz pored mog / Samo za njega stvoren dom / Sasvim jednostavno on“

Nježna pratnja na akustičnoj gitari i udaraljkama stvara dojam lepršavosti i nježnosti te daje sliku ljubavi poput sigurne luke. Nakon izvrsnog uspjeha Dnevnika jedne ljubavi, koji je pomogao Josipinoj afirmaciji na glazbenoj sceni, uslijedio je niz angažmana, ne samo glazbenih, nego i kazališnih, poput, primjerice, rock opere Gubec Beg u kojoj je Josipa dobila jednu od glavnih uloga.

Nakon uspješne suradnje s međunarodnim jazz velikanima, koja je iznjedrila album Josipa Lisac & B.P. Convention Big Band International 1976. godine, Josipa i Karlo 1977. godine odlaze u SAD kako bi proširili svoje mogućnosti suradnje sa svjetski priznatim glazbenicima iz čega nastaje album Made In USA, a Josipini showcaseovi na klupskoj sceni bivaju i medijski popraćeni (pr. New York Times).

Nakon trogodišnjeg boravka u SAD-u, vraćaju se u Jugoslaviju i Josipa izdaje još par albuma ponešto drukčijeg zabavnog 80’s pop i rock zvuka, među kojima su Hir, hir, hirLisicaHoću samo tebe i Boginja. Moglo se reći kako su osamdesete godine bile vrhunac karijere Josipe Lisac.

Ležaj od suza

„Oprosti, dragi / Ti znaš i sam da samoća poput bijesna vjetra / Odnosi sa sobom sve / Ušla je u me i u moje misli / Raznijela moj mir / I moje sne“

Zajednički život koji je nalikovao gotovo nestvarnoj bajci, najednom je prekinula tragična vijest. 10.decembra 1991. godine Karlo Metikoš u snu umire od infarkta. Bila mu je tek 51 godina.

U decembru 1992. godine Josipa održava prvi koncert posvećen liku i djelu Karla Metikoša, a održavanje koncerata u njegovu čast postaje tradicijom svake godine. 1994. godine objavljuje album Koncert u čast Karla Metikoša, koji je nagrađen Porinom, a na 20. godišnjicu Karlove smrti objavljuje box izdanje Priča na kojemu su obuhvaćeni Karlovi memoari, notni zapisi njegovih skladbi i dvostruki CD.

Iako joj je bilo 41 godina kada ju je napustio voljeni Karlo, Josipa je cijeli život ostala vjerna samo njemu, održavajući koncerte u njegovu čast, spominjući ga u brojnim intervjuima i veličajući njihovu veljaču punu obljetnica – 6. februara su prohodali, 8. februara je Karlov rođendan, 14. februara Josipin, a Dnevnik jedne ljubavi objavljen je 28. februara – koje uprizoruju njihovu idiličnu ljubavnu priču.

TEXT BY:Claudia Bošković

Izvor:Perun.hr