Dr. Franjo Kožul o Titovom internacionalizmu

»..Titov koncept internacionalizma se razlikuje od blokova i internacionalizma koji iz takve podjele svijeta proizilazi.

Dr. Franjo Kožul o Titovom internacionalizmu | Yu NoStAlGiJa

Titov internacionalizam znači izravnu oprečnost svakoj podjeli svijeta na osnovu ideoloških i političkih sistema, jer se narodi, radnička klasa i komunisti ne dijele geografskim dužinama i širinama, nego je posrijedi klasna borba u svakoj strukturi, svakom sistemu i podneblju na putu stvaranja istinske zajednice naroda.

To, naravno, ne podrazumijeva napuštanje saradnje među partijama i pokretima koji se svrstavaju u antiimperijalistički i antikolonijalni front, ali takve snage ne mogu biti zatvorene u državne granice i geografske prostore.

To što se kapitalizam brani od propadanja nasiljem i tako se stiče privid da je integralan ne znači da svugdje u svijetu ne postoje snage progresa, revolucije i antiimperijalizma.
Podjela svijeta na blokove sve više se svodi na pitanje sile i omjera snaga u toj sili, i pri tom se zanemaruje građenje istinskog internacionalizma u opštesvjetskim razmjerama.«

 

Yu nostalgija