Narodni heroj – DR. OLGA POPOVIĆ DEDIJER iz Zemuna ( Srbija )

Dr. Olga Popović-Dedijer rođena je 3. jula 1914. godine u Zemunu. Radila je kao ljekar Opšte državne bolnice u Beogradu.

Uoči Drugog svjetskog rata, kao član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ), po direktivi Partije organizovala i vodila sanitetske kurseve u okviru akcije za odbranu zemlje.

dr. Olga Popović-Dedijer
dr. Olga Popović-Dedijer

Uhapšena je 1942. godine, u vezi sa bjekstvom iz bolnice Ivanke Muačević. Dr. Olga zamjenjena je iste godine za zarobljene Njemce i odlazi u partizane. U toku Narodnooslobodilačke borbe bila je šef hiruške ekipe Druge proleterske divizije.

Dr. Olga Popović-Dedijer ranjena je na Milinkladama, tokom bitke na Sutjesci, i podlegla ranama 20. juna 1943. godine.

Bila je supruga Vladimira Dedijera, sa kojim je imala ćerku Milicu, rođenu neposredno pred početka rata, koja je kasnije postala poznati arhitekta.

Prije rata se sa dosta uspjeha bavila zimskim sportovima, a danas njeno ime nosi jedan od hotela na Kopaoniku, podignut na mestu prvog smeštajnog objekta na toj planini. Njeno ime, takođe nosi i dečja bolnica na Zvezdari.

Ukazom Predsedništva Ustavotvorne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 19. decembra 1945. godine, posthumno je odlikovana Ordenom zasluga za narod prvog reda

Yu nostalgija