Home Narodni heroji Đuzepe Budicin Pino – Narodni heroj iz Rovinja( Hrvatska )

Đuzepe Budicin Pino – Narodni heroj iz Rovinja( Hrvatska )

133
Đuzepe Budicin Pino
Đuzepe Budicin Pino

Đuzepe Budicin Pino – Narodni heroj iz Rovinja

( Hrvatska )

Narodni heroj Đuzepe Budicin Pino (ital. Giuseppe Budicin Pino; Rovinj, 27. april 1911 — Valdibor, kod Rovinja, 7. februar 1944), učesnik Narodnooslobodilačke borbe, član Zemaljskog antifašističkog vijeća Hrvatske i narodni heroj Jugoslavije.

Đuzepe Budicin Pino
Đuzepe Budicin Pino

Rođen 27. aprila 1911. godine u Rovinju, u siromašnoj radničoj porodici. Otac mu je bio stolar, a majka mu je umrla dok je još bio mali. Posle završene osnovne i Niže građanske škole, završio je brijački zanat. Kod istoga majstora kasnije je radio kao pomoćnik.

S osnovama antifašističke borbe upoznao se tokom 1927. i 1928. godine, kada je došao u dodir s pojedinim članovima Komunističke partije Italije. Ubrzo je bio primljen u članstvo KP Italije. Od 1931. do 1933. služio je vojni rok u mornarici, u La Speziu. Nakon odsluženja vojnog roka, radio je u rodnom mestu. Kada je došlo do hapšenja nekolicine rovinjskih komunista, među njima je uhapšen i Pino.

Specijalni sud za zaštitu države osudio ga je na sedam godina zatvora. Nakon što je izdržao tri godine robije, amnestiran je, i u martu 1937. godine ponovo se vratio u Rovinj. Po izlasku iz zatvora, odmah se povezao s partijskom organizacijom. Rasturao je antifašističke letke i posebno radio s antifašističkom omladinom. Fašistička policija je zapazila njegov rad, pa je ponovo uhapšen krajem 1937. godine. Naredne godine osuđen je u Rimu na 12 godina robije. Iz zatvora je pušten uoči kapitulacije Italije 1943. godine.

Kapitulacija Italije zatekla ga je u Rovinju, gde se povezao sa Narodnooslobodilačkim pokretom i počeo da radi na stvaranju narodne vlasti, vršenju mobilizacije za Rovinjski bataljon i na učvršćenju partijske organizacije u Rovinju.

Đuzepe Budicin Pino je bio politički sekretar Kotarskog komiteta KPH za Rovinj, član Oblasnog komiteta KPH za Istru, član Oblasnog NO odbora za Istru, a na Drugom zasedanju ZAVNOH-a u Plaškom izabran je za člana ZAVNOH-a. Radio je i na pokretanju štampe na italijanskom jeziku u Istri, kako bi se njegovi sunarodnici upoznali s ciljevima Narodnooslobodilačke borbe na svom materinjem jeziku.

Đuzepe Budicin Pino je uhapšen 7. februara 1944. godine, u blizini Rovinja. Streljan je na obali luke Valdibora, 8. februara 1944. godine. Italijanski bataljon, koji je formiran u martu 1944. godine, nosio je njegovo ime.

Ukazom predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 26. septembra 1973. godine, Đuzepe Budicin Pino proglašen je za narodnog heroja.