FABRICKI GIGANTI KOJI SU RADILI PUNOM SNAGOM:Proizvodili smo avione, brodove, automobile, kamione, oružje, čak i kompjutere

Proizvodili su avione, brodove, automobile, kamione, oružje, čak i kompjutere.

U  Jugoslaviji se proizvodilo skoro pa sve, “od igle do lokomotive”, a na društvenim mrežama s vremena na vreme kruži mapa svih firmi koje su postojale u drzavi.

Oni koji se sjećaju bivše države često kažu kako uopšte nije bilo potrebe za uvozom, a da se država zaduživala upravo kako bi se razvijala na ovaj način. Neke od jugoslovenskih proizvoda koristio je ceo svjet.

Proizvodili su avione, brodove, automobile, kamione, oružje, čak i kompjutere. Tu su naravno i firme koje su proizvodile hranu, odjeću i ostale potrepštine, međutim mnoge od njih više ne postoje ili su u stečaju i propadaju radi korupcije i nestrucnosti nove vlasti.

Fabricki gigagnti Jugoslavije
Fabricki gigagnti Jugoslavije

Kako bismo se prisjetili starih dana, napravljena je mapa svih kompanija koje su postojale u današnjoj Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Crnoj Gori. Mapa je ubrzo postala viralna, pa je po društvenim mrežama objavljuju kako građani, tako i različitiji mediji, među kojima i mi.

U Bosni i Hercegovini se u TAS-u proizvodio popularni Folksvagenov “golf”, ali i “buba” uz pomoć tadašnjeg UNIS-a. Fabrika motora Sarajevo je još jedan od giganata čiji je pogon tokom i nakon rata pokraden i uništen. U Vogošći je, osim TAS-a, bio i PRETIS, lider namjenske industrije u Jugoslaviji, gde se proizvodila municija.

FAP iz Priboja i TAM iz Maribora proizvodili su teške kamione i šlepere, a kragujevačka Zastava lake transportere. Zastava je proizvodila otprilike 200.000 automobila godišnje.

SOKO je bio ponos vojne industrije koja je pravila avione, čija je proizvodnja takođe bila u BiH, a postojala je i državna fabrika aviona u Kraljevu.

Fabrika vagona je bila u Slavonskom Brodu, a u Hrvatskoj je, s obzirom na izlaz na more, bilo najviše brodogradilišta. Jedno je još bilo u Crnoj Gori, ali i u Srbiji. Brodogradilišta u Hrvatskoj – Uljanik u Puli i 3. maj u Rijeci bila su na svetskom nivou i proizvodila su za strane naručioce najveće prekookeanske brodove i tankere.

Jugoslavija je bila jedna od pet zemalja u Evropi koje su imale svoje kompjutere, najpoznatija je verovatno bila galaksija, a prvi proizvedeni kompjuter je bio CER-10. Iskra u Sloveniji i Digitron u Istri (u Bujama) još krajem sedamdesetih počeli su sklapati kompjutere za siroku potrosnju.

Fabrike Obod, Cer, Gorenje, Iskra, Rudi Čajavec proizvodile su elektro-uređaje, televizore, radio-aparate, gramofone, kasetofone i bjelu tehniku, a Borac Beograd čak i aparate za espreso

EI Niš je bio jedan od najboljih svetskih proizvođača lampi za radijske i TV prijemnike (ugrađivao ih je i Filips), a proizvodnju TV prijemnika u boji počeo je pre Sonija.

To su samo neke od fabrika koje su postojale u Jugoslaviji, a koje su bile na svjetskom nivou s obzirom na to da bi bilo teško nabrojati ih sve.