Godišnjica smrti Bekima Fehmiua  – 15.06.2010 – YU KALENDAR

Na danasnji dan

15.juna 2010. godine

Godišnjica smrti Bekima Fehmiua jugoslovenskog pozorišnog i filmskog glumaca. ( rođen 1. juna 1936. – umro 15. juna 2010.)

Porodica Fehmiu dolazi iz mjesta Đakovica. Međutim, oni su takođe živjeli u Sarajevu, Skadru, i Prizrenu. On je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mate Miloševića sa a na kraju.

Bekim Fehmiu se pojavio u 41 filmu snimljenom od 1953. do 1998. godine. Bekim Fehmiu je prvi kosovski Albanac koji je bio pozorišni i filmski glumac, koji je nastupao i snimao širom bivše zajedničke države. Imao je niz uloga koje su promijenile historiju kinematografije Jugoslavije i ostavio je trag svojim snimanjima u inostranstvu.

Bekim fehmiu
Bekim fehmiu

Njegove uloge su zapažene u filmovima: n poznat kao The Adventures of UlyssesBlack SundayHot yearsThe Deserter i Roj.

Nakon uloge odigrane na romskom jeziku u filmu Skupljači perja, bio je veoma tražen od strane stranih režisera, uključujući i američke.

Fehmiu je u svojoj međunarodnoj karijeri nastupao sa brojnim filmskim zvijezdama, kao što su: John Huston, Ava Gardner, Charles Aznavour, Irene Papas, Claudia Cardinale, Olivia de Havilland, Robert Shaw, Fernando Rey, Dirk Bogarde i Candice Bergen. Nakon filma “The Adventurers”, nije dobio dobre kritike, i nije uspio da prodre u Holivud

Glumio je na srpskohrvatskom, albanskom, španskom, engleskom,  francuskom,  italijanskom i  makedonskom. 1987. godine je demonstrativno napustio pozorište, u znak protesta zbog antialbanske propagande.

U 2001., u izdanju Samizdat B92 publikovana je knjiga memoara Bekima Fehmiu, sa naslovom Blistavo i strašno, koja opisuje njegov život od rođenja 1936. u Sarajevu, sve do 1955. kada se pridružio prištinskom teatru.

Bekim Fehmiu je nađen mrtav 15. juna 2010. u svom stanu u Beogradu. Prvi izvještaji govore o mogućnosti samoubistva. Umro je u 74. godini života.

Yu nostalgija

Godišnjica smrti Bekima Fehmiua  – 15.06.2010 – YU KALENDAR