Godišnjica smrti Davora Dujmovića – 31.05.1999.- YU KALENDAR

Na današnji dan

31.maja 1999. godine

Godišnjica smrti Davora Dujmovića

Davor Dujmović jugoslovenski glumac  (Sarajevo, 20. septembar 1969 — Novo Mesto, 31. maj 1999)

Njegova najzapaženija uloga je uloga Perhana, junaka filma „Dom za vešanje“. Kao dečak imao je običaj da posle nastave svrati kod oca koji je tada radio kao privatnik na pijaci Markale. U vreme kada je išao u drugi razred niže muzičke škole, u obližnjem restoranu „Dalmacija“ gde je sedeo sa svojim ocem, slučajno su došli Emir Kusturica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje na audiciji za film „Otac na službenom putu“ ; on je pristao i posle toga krenulo je probno snimanje, gde se pokazao kao pogodan za ulogu.

davor dujmovic
Godišnjica smrti Davora Dujmovića – 31.05.1999.- YU KALENDAR

Nakon snimanja pomenutog filma, koji je nagrađen zlatnom palmom u Kanu, odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspelo i kasnije nije pokušavao. Usledila je nova značajna uloga u filmu „Strategija svrake“. Sa nepunih osamnaest godina igrao je glavnu ulogu u filmu „Dom za vešanje“, nakon kojeg je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi. Davor i njegova partnerka u filmu (Azra) Sinolička Trpkova proglašeni su za najbolji glumački par u bivšoj Jugoslaviji.

Nakon toga u prvoj pozorišnoj ulozi, igra kapetana Skota u Sarajevskoj „Mjesečevoj predstavi“. Davora su kritičari upoređivali sa Dastinom Hofmanom, glumcem prema kojem bi se pisao i prilagođavao scenario.

Početkom devedesetih Davor Dujmovic je postao ozbiljno zavisan od narkotika i nekoliko puta se bezuspešno lečio. U tom periodu preko medija je poručio: „Ono što donosi heroin ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju“. Zanimljivo je da je baš u tom svom lošem periodu u seriji Sarajevske priče glumio lik mladog narkomana Bobana koji je uz to i sitni diler.

Rat je Davora zatekao u Sarajevu. U Sarajevu ostaje prvih meseci rata, i nakon toga razočaran dešavanjima u Jugoslaviji odlazi u Beograd. Tamo je snimio nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji „Podzemlje“, Emira Kusturice. Nakon završetka rata seli se u Banju Luku. 

Poslednje mesece živeo je u Novom Mestu u Sloveniji kod devojke. Slobodno vreme je provodio u prirodi sa konjima. Bezuspešno je pokušavao da se izleči od narkotika, te je nakon duge i teške depresije 31. maja 1999. godine Davor Dujmovic izvršio samoubistvo.

Yu nostalgija

Godišnjica smrti Davora Dujmovića – 31.05.1999.- YU KALENDAR