Godišnjica smrti Radivoja Koraća – 02.06.1969.- YU KALENDAR

Na današnji dan

2. juna 1969. godine

Godišnjica smrti Radivoja Koraća

U blizini Sarajeva, u saobraćajnoj nesreći, poginuo je košarkaš Radivoj Korać.

Rođen je 5. novembra 1938. godine u Somboru, a posle Drugog svetskog rata se sa porodicom preselio u Beograd.

Radivoj Korać
Radivoj Korać

Pohađao je Osnovnu školu Vuk Karadžić i Drugu beogradsku gimnaziju, a studirao je na Elektrotehničkom fakultetu.

Igrao je za OKK  Beograd i sa njima četiri puta bio šampion Jugoslavije. Od deset sezona koliko je odigrao za OKK, sedam puta je bio najbolji strelac lige, što nikome ni pre ni posle njega nije pošlo za rukom. Posle toga je igrao jednu sezonu za Standard iz Liježa i jednu za Petrarku iz Padove, u kojoj je postao i prvi strelac prvenstva Italije.

Za reprezentaciju Jugoslavije je debitovao 1958. godine i u narednih deset godina odigrao četiri šampionata Evrope, osvojio dve srebrne medalje (1961, 1965), jednu bronzanu (1963) i tri puta bio najbolji strelac evropskih prvenstava (1959, 1961, 1963). Na Svetskim šampionatima je osvojio takođe dve srebrne medalje (1963, 1967), kao i jednu na Olimpijskim igrama (1968).  Igrajući za OKK Beograd, na utakmici Kupa evropskih šampiona je protiv švedskog Alvika postigao 99 poena.

Bio je jedinstven po načinu na koji je izvodio slobodna bacanja, izbacujući loptu odozdo sa dve ruke.

Radivoj Korać pored košarke je bio zaljubljenik u muziku, slikarstvo, književnost, a priča se da je prvu ploču Bitlsa i prvi džemper na V izrez u Beograd doneo upravo on. Takođe je i prvi sportista koji je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Godine 1971, na predlog tadašnjeg generalnog sekretara FIBA, pokrenuto je evropsko klupsko takmičenje Kup Radivoja Koraća, koje je postojalo do 2002. godine.

Danas je to naziv nacionalnog košarkaškog kupa.

Yu nostalgija

Godišnjica smrti Radivoja Koraća – 02.06.1969.- YU KALENDAR