Godišnjica smrti Milana Mladenovića – 05.11.1994 – YU KALENDAR

Na danasnji dan

05.11.1994. godine

Godišnjica smrti Milana Mladenovića, frontmen jugoslavenske rock-grupe Ekatarina Velika (EKV).

Milan Mladenović je bio pravo dijete Jugoslavije, kojeg su jednako voljeli pripadnici svih naroda. Rodio se 1958. godine u Zagrebu, sa šest godina otišao u sa porodicom u Sarajevo, završio srednju školu u Beogradu, te u konačnici saznao da boluje od smrtonosne bolesti u Budvi.

Godišnjica smrti Milana Mladenovića - 05.11.1994 - YU KALENDAR | Yu NoStAlGiJa

Njegova muzicka karijera počela je nakon srednje škole. Zajedno s prijateljem osniva svoj prvi bend, Limumovo drvo. Samo godinu dana kasnije okuplja se Šarlo Akrobata, koji je ostavio iza sebe nekoliko hitova među kojima je najpoznatiji ‘Niko kao ja’.

1994. godine.

Krajem osamdesetih napisao je muziku za jednu pozorisnu predstavu, a 1992. godine s članovima grupa Partibrejkers i Električni orgazam formirao je sastav Rimtutituki, čija je Muzicka aktivnost bila koncentrirana na antiratnu propagandu i s kojim je snimio singl “Slušaj ‘vamo!”.

Za vrijeme opsade Dubrovnika, Milan Mladenović je pozvao publiku da minutom šutnje odaju počast bombardiranom Dubrovniku i njegovom stanovništvu. Kada je bend Rimtutituki trebao gostovati u Banjoj Luci za vrijeme rata u BiH, Milan je iz protesta, zato što je srušena najstarija i najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija, otkazao nastup.

Mladenović je umro 5.novembra 1994. godine u Beogradu, nakon što mu je nekoliko mjeseci prije dijagnosticiran rak. Sa samo 36 godina preminuo je jedan od najtalentiranijih umjetnika svoje generacije, koji je iza sebe ostavio hitove kao što su ‘Oči boje meda’,
‘Krug’, ‘Par godina za nas’ i još mnoge druge.

Yu nostalgija

Godišnjica smrti Milana Mladenovića – 05.11.1994 – YU KALENDAR