Godišnjica smrti Olivere Marković – 02.07.2011 – YU KALENDAR

Na današnji dan

2. jula 2011. godine

Godišnjica smrti Olivere Marković

Olivera Marković rođena je 3. maja 1925. godine u Beogradu, ali je osnovnu školu i prve razrede gimnazije pohađala je u Nišu.

Olivera Marković
Olivera Marković

Po povratku porodice u Beograd, završila je gimnaziju i upisala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu. Nju je napustila kao apsolvent i postala student prve generacije na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, gde je i diplomirala 1951. godine.

Ljubav prema glumi pokazivala je još tokom detinjstva, a za vreme okupacije je sa grupom vršnjaka, gimnazijalaca i studenata, spremala predstave na Kolarčevom univerzitetu i beogradskim stanovima.

Olivera Marković bila je najprije član Begradskog dramskog pozorišta, ali je sredinom šezdesetih godina prešla u Narodno pozorište u Beogradu i tu ostala do penzije 1989. godine, mada je bila angažovana i u drugim teatrima.

Tokom duge karijere je ostvarila više od sto pedeset pozorišnih uloga i glumila u više od šezdeset filmova i tridesetak televizijskih  drama i serija, a takođe se bavila i pevanjem, te je šezdesetih godina nastupala širom zemlje i u inostranstvu kao vrstan izvođač romansi i šlagera.

Teško je izdvojiti neke od njenih uloga, ali treba reći da je dva puta dobila nagradu Narodnog pozorišta za uloge Majke Hrabrosti i Klare, kao i najveće priznanje koje dodeljuje nacionalni teatar, Plaketu, 1988. godine.

Pored toga dobitnica je i Specijalne nagrade na Danima komedije, Oktobarske nagrade grada Beograda, dve Zlatne i jedne Srebrne arene na Filmskom festivalu u Puli, Nagrade Slavica za doprinos razvoju filmske umetnosti, Dobričinog prstena i drugih.

Prvi muž, sa kojim ima sina režisera Gorana Markovića, bio joj je glumac Rade Marković, a drugi,  glumac Dušan Bulajić.

Velika umetnica Olivera Marković, sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Yu nostalgija

Godišnjica smrti Olivere Marković – 02.07.2011 – YU KALENDAR