Rođen Vladimir Petrović Pižon – 01.07.1955. – YU KALENDAR

Na današnji dan

1. jula 1955. godine

Rođen Vladimir Petrović Pižon – 01.07.1955. – YU KALENDAR

Kao dečak je igrao u Hajduku sa Liona, da bi već krajem šezdesetih godina došao u Crvenu zvezdu i 1972. godine postao prvotimac.

Vladimir Petrović Pižon
Vladimir Petrović Pižon

Za deceniju, koliko je bio u Zvezdi, odigrao je skoro 500 utakmica, postigao više od 100 golova, osvojio četiri prvenstva države i jedan Kup, te igrao finale Kupa UEFA 1979. godine.

Treći je u klubu po broju odigranih prvenstvenih utakmica, drugi po broju utakmica u evrokupovima i, uz Jovana Aćimovića, prvi po broju odigranih utakmica u Kupu šampiona.

Vladimir Petrović Pižon nastupao je potom za ArsenalAntverpenBrestStandard iz Liježa i Nansi, u kom je završio igračku karijeru. Za reprezentaciju je od 1973. do 1982. godine odigrao 34 utakmice i postigao pet golova, učestvujući na dva Svetska prvenstva.

Nakon aktivnog igranja fudbala je počeo da se bavi trenerskim poslom, takođe krenuvši iz Crvene zvezde, gde je prvo bio pomoćnik, a zatim i prvi trener u dva navrata, te i u toj ulozi sa crveno-belima osvojio šampionsku titulu.

Vodio je potom desetak klubova i reprezentacija.

Vladimir Petrović Pižon, smatra se jednim od naših najboljih fudbalera svih vremena, a pored svega što je osvojio i mnogih individualnih nagrada i priznanja koja je primio, možda i najveće je to što je postao četvrta „Zvezdina zvezda”.

Yu nostalgija

Rođen Vladimir Petrović Pižon – 01.07.1955. – YU KALENDAR