Godišnjica smrti Špire Guberine -27.11.2020-YU KALENDAR

Na danasnji dan

27. novembra 2020. godine

Godišnjica smrti Špire Guberine

Špiro Gregurina
Špiro Guberina

Izniman je uspjeh ostvario u djelima Ranka Marinkovića, Ive Brešana i Marina Držića, a nastupao je i na radiju te u televizijskim dramama i serijama: Divac (I. Raos, Prosjaci i sinovi), Strikan (M. Smoje, Velo misto), Očenašek (V. Majer, Dnevnik Očenašeka). Godine 1997. osnovao je Mali hrvatski teatar “Kiklop”, koji je otvorio monodramskim kolažem Majmunska posla. Dobitnik je Nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo (2011.) i Nagrade hrvatskog glumišta za životno djelo (2014.).

“I slušaj dobro što ti velin: Sa svima u dobre budi, a s gostioničarima pogotovo! Ne prođi mimo njih, a da ih ne pitaš: Gazda, triba li šta? I ne zalipi se ni za jednoga, nego sa svih grickaj pomalo”, govori Jozo Škovacin svom Netjaku u kultnoj sceni iz “Velog mista”.

Škola života po pravilima velikog Škovacina ušla je u anale domaće dramske umjetnosti. Šjor načelnik (utjelovio ga je Boris Buzančić, op.a.) zvao ga je u seriji Vaša Visosti, a Špiro Guberina zaista je osebujnom Škovacinu iz Dalmatinske zagore udahnuo život i s pokojnim Ivom Gregurevićem činio kultni glumački duo.

‘Muke mi ježeve’

“Muke mi ježeve”, govorio je Guberina, nesvjestan tada da je uzrečicu kojom je do kraja, do zadnje finese, okarakterizirao splitskog Škovacina, prenio na milijune gledatelja koji su spomenutu seriju religiozno pratili. I “‘muka ježeva” se u seriji borila s promjenama, najtežim vjetrometinama i životnim udarcima verbalno odlijevajući, kontra svemu što se u turbulentnim vremenima srušilo na ekranizirane likove iz pera Miljenka Smoje.

I kao da gledamo neki najtužniji scenarij, dalmatinski grub i melankoličan, po muci ježevoj nam dan, ovih dana izgubili smo “inžinjera Duju”, a sad i “Škovacina”. Špiro Guberina preminuo je danas, u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj. Otišao je u 88. godini života kojeg je djetinje volio, unatoč tome što mu je zadao i teške udarce.

Izvanredna karijera počela još u rodnom Šibeniku, nakon dva studija, Akademija je bila – treća sreća

Špiro Guberina rodio se 1933. godine u Šibeniku, gdje je proveo djetinjstvo koje je otkrivalo njegove bogate talente još dok je u glazbenoj školi svirao violončelo i u šibenskom amaterskom kazalištu glumio prve uloge. Iako je studirao građevinu, a onda matematiku – život ga je 1954. odveo na pravu adresu – Akademiju dramskih umjetnosti upisao je i u roku završio 1958. godine.

Otpočela je tada izvanredna karijera – više od 40 godina igrao je u HNK, a usporedo s predstavama nižu se i sjajni dramski trenuci. Nastupao je i u drugim zagrebačkim kazalištima, na Dubrovačkome ljetnom festivalu i Splitskom ljetu. Izniman je uspjeh ostvario u djelima Ranka Marinovića, njegovog voljenog profesora, istaknuo se u nizu uloga iz kapitalnih djela svjetske književnosti, a usto nastupao i na radiju te u televizijskim dramama i serijama.

Među ulogama koje je odigrao treba spomenuti one iz pera Ranka Marinkovića: Čovjek i Don Juan (Zagrljaj), Krele i Pijanac (Kiklop), Jacobson (Zajednička kupka), Don Florijan (Glorija) i dr.; Brešana: Mačak i Šimurina (Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja), Tica (Svečana večera u pogrebnom poduzeću), Mate Lokas (Nihilist iz Vele Mlake) i dr. te M. Držića: Zlatikum (Skup), Maro, Ugo Tudešak, Bokčilo, Sadi i dr. (Dundo Maroje), Grižula.

Igrao je i u djelima Dostojevskog, Shakespearea, Molliera, Gogolja, Ionesca. Usto, Guberina je nastupao na radiju, u velikim televizijskim dramama i serijama poput “Velog mista” i “Prosjaka i sinova”. Aktivno je radio do prije nekoliko godina, rado je snimao sadržaj i za djecu i mlade, a 1997. osnovao je i Mali hrvatski teatar “Kiklop”. Špiro je dobitnik nagrade Vladimir Nazor (2012.) i nagrade za životno djelo na području dramske umjetnosti (2014.), a za glumačka ostvarenja dobio je i nagradu Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

S tugom zbog odlaska voljene Ingrid teško se, no dostojanstveno, nosio

Privatno, Špiro Guberina bio je odan voljenoj supruzi Ingrid, do kraja, kako u životu tako i nakon njezine smrti. Žalio je, rekao je prije nekoliko godina u intervjuu za Gloriju, što se nije vjenčao ranije. Žalio je i što nije imao još djece, no silno je bio ponosan na svog Borisa, sina kojeg je dobio u braku sa svojom Ingrid.

Špiro Guberina o teškim danima borbe s depresijom: ‘Kad glumim, zapravo živim‘

Gubitak koji je doživio kada je ona preminula nakon njihovih sretnih 26 godina braka, žestoko ga je pogodio. Toliko da je obolio od depresije. O toj temi spremno je i hrabro prije deset godina govorio za magazin Gloria. “Znam da to, zapravo, ne bih smio priznati. Svi mi kažu: ‘Kad te netko pita kako si, ti reci odlično. Laži da si dobro’. A nisam. Prava je istina da sam sklon depresijama i ne mogu ljudima lagati”, rekao je tada Guberina.

Glumci – zaigrani poput djece, na rubu sna i jave

Njegova supruga Ingrid preminula je svega devet mjeseci nakon što joj je otkrivena teška bolest – i on je otad sam. “Bila je izuzetna osoba i njezin nagli odlazak me strašno pogodio”, govorio je Špiro u iznimno emotivnoj i iskrenoj ispovijesti o borbi s depresijom.

Gubitci voljenih žena pratili su ga kroz čitav život. Kada mu je bilo svega 13 godina, preminula mu je majka Marija – i tad su brigu o njemu preuzele sestre Božena i Antonija. Kada je 1999. izgubio i obje svoje sestre – doživio je nezamisliv udarac sudbine. Hrabro se otad nosio i s depresijom i s trenucima samoće – izmjenjujući melankolična stanja s onima veselima, skoro dječje radosnima.

“Takvi smo mi glumci, zaigrani poput djece, na rubu sna i jave”, govorio je. Zbog toga su ga obožavali i duplo mlađi kolege i kolegice. Volio ga je i ‘običan narod’, kojem je za ljubav ostavio niz nezaboravnih uloga. Skroman, odan i velik – ostao je Guberina do samog kraja. Adio, Vaša Visosti!

Proslavio se ulogom Joze Škovacina u serijalu Velo misto. Voljeni šibenski glumac preminuo je u Domu za starije i nemoćne u Zagrebu. Otišao je u 88. godini života, tijekom kojeg su se smjenjivali lijepi, ali i beskrajno tužni trenuci. O svemu je govorio skromno, otvoreno i gospodski.Preminuo je 27. novembra 2020. godine.

Yu nostalgija

Godišnjica smrti Špire Guberine -27.11.2020-YU KALENDAR