Godišnjica smrti Taška Načića – 26.03. 1993 -YU KALENDAR

Na danasnji dan

26.marta 1993. godine

Godišnjica smrti Taška Načića

Taško Načić jugoslovenski glumac (Kruševac, 7. april 1934 — Beograd, 26. mart 1993) poznat po nizu upečatljivih karakternih uloga, ali najviše kao jedan od dvojice naslovnih protagonista crne komedije Davitelj protiv davitelja.

Taško Načić
Taško Načić

Taško Načić Igrao je i u kultnim predstavama Ateljea 212 zajedno sa Zoranom Radmilovićem: Radovan III i Kralj Ibi. Njegov komičarski talenat je bio upamćen i po ulozi Božidara Majkovića u tv seriji Bolji život. Preminuo je 26. marta 1993. godine u 58. godini života, od srčanog udara.

Taška Načića publika će zauvijek pamtiti kao smotanog lovca sa “zakočenom puškom” iz “Ko to tamo peva”, anti-heroja Peru Mitića koji misli da “ko ne voli karanfile ne treba ni da živi” i tromog Božidara Majkovića, činovnika u propalom socijalističkom preduzeću iz “Boljeg života”.

Sa svojih 192 centimetara visine, Taško Načić je još od mladosti važio za “džina domaće filmske scene”. Strpljivo je radio, svoj talenat usavršavao i trpio i kada su ga neke značajnije uloge, i pored očiglednih kvaliteta zaobilazile, zbog njegovog fizičkog izgleda.

Tokom čitave karijere stoički se nosio sa činjenicom da, naročito u svijetu filma, važe surovi estetski standardi koje on, jednostavno, po mišljenju većine kulturnih stvaraoca, nije zadovoljavao.

– Svjestan sam da, zbog svoje spoljašnjosti, ne mogu da igram ljubavnike niti heroje. Potpuno sam siguran da nikada neću biti Hamlet – rekao je Taško Načić u jednom od rijetkih intervjua koje je dao.

Slavni glumac vremenom je naučio da se nosi sa tim, svjestan činjenice da će, uz marljiv rad i trud, uspjeh jednom sigurno doći.

Kada su ga jednom prilikom pitali kako se osjeća kada shvati da reditelj u nekoj ulozi potencira njegov fizički izgled, odgovorio je fenomenalno.

– Smatram da vezivanje za nečiji izgled ide na prvu loptu. Važnije je šta čovjek iznutra može uraditi. Dobro, ne kažem da izgled ne može pomoći, ali dobro se sjećam kad sam, kao student akademije, gledao hudožestveni teatar. Davali su fragmente, i Tarasova je glumila Anu Karenjinu. Tarasovoj je tada bilo oko šezdeset i nešto godina, bila je golema, debela. No, poslije jedne minute predstave, to vam nije smetalo i pred sobom ste zaista imali Anu Karenjinu – objasnio je Načić.

Yu nostalgija

Godišnjica smrti Taška Načića – 26.03. 1993 -YU KALENDAR