Godišnjica smrti Tome Zdravković – 30.09.1991 – YU KALENDAR

Na današnji dan
30.septembra 1991. godine
 
Godišnjica smrti Tome Zdravković
 
Iako je bio vrlo popularan kao pjevač, Toma Zdravković bio je poznat i kao kompozitor i tekstopisac. Rođen je u Aleksincu. Porodica Zdravković se tri mjeseca nakon Tominog rođenja preselila u Pečenjevce kod Leskovca, a kasnije i u Beograd u potrazi za boljim životom. Iako je bio svjestan svojih pjevačkih mogućnosti, estradna scena tog vremena nije prepoznala njegov talent.
Godišnjica smrti Tome Zdravković
Godišnjica smrti Tome Zdravković
Prema povijesnim podacima Tomu je poznata folk-pjevačica Silvana Armenulić pronašla na jednoj klupi u Beogradu, u trenutku kada je ostao bez novca. Upravo mu je ona pomogla da stane na noge, a on joj je zauzvrat što mu je omogućila nastupe na njezinim koncertima, napisao pjesmu “Šta će mi život bez tebe dragi.” Ubrzo nakon toga započeo je samostalno nastupati po kavanama, a njegove pjesme vrlo su brzo postale hitovi.
 
Tekstove svojih pjesama uglavnom je pisao sam i većina tih pjesama su autobiografskoga sadržaja. Riječ je o kavanskim, ljubavnim pjesmama, koje uglavnom govore o neuzvraćenim ljubavima i patnjama. Iza sebe je ostavio mnogobrojne pjesme koje su i danas hitovi:
“Da l’ je moguće”, “Danka”, “Dotak’o sam dno života”, “Ej Branka, Branka”, “Tužno leto”, “Sliku tvoju ljubim”, “Kafana je moja sudbina”, “Prokleta nedelja”, “Jelena” i “Za Ljiljanu” samo su neke od njih. Veliki prijatelj Tome Zdravkovića bio je Kemal Monteno koji je za njega napisao pjesmu “Pesme moje”.
 
Bio je boem u pravom smislu riječi, ženio se četiri puta, prijateljevao s alkoholom. Za njega kažu da je sve što je zaradio potrošio na kavanu, žene, kocku i piće. Njegov brat Novica Zdravković također je pjevač narodne muzike.
 
Toma Zdravković umro je 30. septembra 1991. u Beogradu.

Yu nostalgija

Godišnjica smrti Tome Zdravković – 30.09.1991 – YU KALENDAR