Godišnjica smrti Zvonimira Lepetića – 04.01.1991 – YU KALENDAR

Na današnji dan

04.januara 1991. godine

Godišnjica smrti Zvonimira Lepetića (Berane, 17. novembar 1928. — Zagreb, 4. januar 1991)

Zvonimir Lepetić rođen je u Beranama. Na filmu se pojavio relativno kasno. Prvu ulogu imao je tek s 38 godina u filmu “Konjuh planinom”. I televizijska publika ga pamti po upečatljivom tumačenju karakterističnih likova, a posebno su u sjećanju ostale njegove uloge u serijama Prosjaci i sinovi, Kapelski kresovi, Punom parom, Jelenko i Putovanje u Vučjak.

Godišnjica smrti Zvonimira Lepetića
Godišnjica smrti Zvonimira Lepetića

Jugoslovenskoj gledalačkoj publici je ostao u sećanju po maestralnim tumačenjima svojih likova. Njegova najpoznatija uloga je svakako ona Đure Čvorovića u Balkanskom špijunu Dušana Kovačevića. Pored nje tu su uloge predsednika mesnog odbora druga Radiše u filmu „O pokojniku sve najbolje“, sadističkog ustaše Gavrana u Zafranovićevoj „Okupaciji u 26 slika“ i veselog ekonoma Brke u seriji „Kapelski kresovi“.

U jednom starom intervjuu za RTV Reviju iz 1985. Zvonko Lepetić je spominjao kako nerado daje intervjue:

“Nemаm jа, dаleko bilo, ništа protiv novinаrа. I inаče volim dа pričаm s ljudimа. Ali, mislim dа je u nаjmаnju ruku nevаspitаno dаvаti nа uvid sopstvenа rаzmišljаnjа. Kogа, molim vаs lepo, brigа štа jа mislim? I što bih jа uopšte mislio?

U poslednje vreme mаlo mi idu nа živce svi ti glumаčki intervjui, jer sаm primetio dа moje kolege mnogo mudruju, svi bi dа dаju nekаkve recepte, dа propisuju norme ponаšаnjа, petljаju se u politiku, ekonomiju… Mislim dа mi možemo lepo dа se ispričаmo i o nekim mаnje vаžnim stvаrimа, o tome štа se, nа primer, zаnimljivog dešаvа nа snimаnjimа, ponekа аnegdoticа, аli dа tu nešto pаmetujemo – e, zа to jа nisаm previše rаspoložen. Jednostаvno to ne umem dа rаdim.”

I drugi članovi porodice Lepetić su se bavili glumom. Zvonkov brat Jozo i Zvonkova žena Terezija su takođe bili glumci, ali ne tako uspešni i poznati kao Zvonko.

Umro je u Zagrebu 4. januara 1991. godine.

Yu nostalgija