Home Uncategorized Ivan Goran Kovačić – Narodni heroj iz Gorskog Kotara (Hrvatska)

Ivan Goran Kovačić – Narodni heroj iz Gorskog Kotara (Hrvatska)

165
0
Ivan Goran Kovacic
Ivan Goran Kovacic

Ivan Goran Kovačić – Narodni heroj iz Gorskog Kotara (Hrvatska)

 

Ivan Goran Kovačić (Lukovdol, Gorski Kotar, 21. ožujka-mart 1913. – okolica Foče, 13. srpnja-juli 1943.) je bio hrvatski pjesnik, pisac i partizanski borac.

Ivan Goran Kovacic
Ivan Goran Kovacic

Poznat je po poemi Jama koja opisuje ustaške zločine počinjene u drugom svjetskom ratu. Tokom pete neprijateljske ofanzive su ga zaklali četnici.Osnovnu školu pohađao je u rodnome mjestu, prve tri godine realne gimnazije završava u Karlovcu, odakle prelazi u Zagreb. Po maturi upisuje slavistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, ali vrlo brzo prekida studij intenzivnije se posvećujući književnom i novinarskom radu. Prvo novinsko namještenje dobiva 1936. godine i otada se uzdržava baveći se novinarskim poslovima; uređuje kulturne rubrike, najprije u «Hrvatskom dnevniku», potom u «Novostima».

Prije rata je bio simpatizer Hrvatske seljačke stranke, a koncem 1942. zajedno s Vladimirom Nazorom bježi iz Zagreba te se priključuje partizanima, sudjeluje u napornim marševima po Bosni, ali istodobno intenzivno piše; koncem lipnja i početkom srpnja 1943. nalazi se u istočnobosanskom selu Vrbici skrivajući se od četnika, koji su ga i ubili 13. srpnja u blizini Foče. Njegov grob ostao je nepoznat, baš onako kako je bio poželio (pjesma-epitaf Moj grob).

Ivan Goran Kovačić, nije proživio nedaće pete ofanzive. Mladi hrvatski pjesnik, koji je u pjesmi “Jama” tako snažno oformio najžešći u ovom ratu ispjevani protest protiv ustaških pokolja nad Srbima, bio je ubijen od “srpskih osvetnika”, četničkih izroda, tih švapskih i ustaških saveznika. Prerezali su grlo, koje je tako iskreno i snažno grmjelo iz bratske hrvatske duše protiv ustaških zločina nad srpskom nejači.

Nikada poštenije i čovječnije djelo pjesnika nije bilo grđe kažnjeno i nikad čelo ubice nije bilo ukaljano sramnijim zločinom. O Ivanu Goranu Kovačiću je godine 1979. je snimljen istoimeni film, gdje je njegov lik tumačio Rade Šerbedžija. Dvije godine kasnije je u TV-seriji Nepokoreni grad jedna epizoda bila posvećena njegovom i Nazorovom bijegu iz Zagreba; u njoj je Ivana Gorana Kovačića tumačio pjesnik Enes Kišević.