Izašao prvi broj Politikinog zabavnika – 28.02.1938-YU KALENDAR

Na današnji dan

28. februara 1939. godine

Izašao prvi broj Politikinog zabavnika

Ime je nastalo nakon konkursa koji je Politika objavila poslednjeg dana prethodne godine i u kome se tražio naziv novog časopisa, a petina prispelih predloga nosila je ovo ime, dok je za kumu izvučena devetogodišnja devojčica Antonija Savić.

Zabavnik je u početku bio u obliku dnevnih novina na dvanaest stranica, i izlazio je dva puta nedeljno – utorkom i petkom.

Izašao prvi broj Politikinog zabavnika
Izašao prvi broj Politikinog zabavnika

Pored tekstova, priča i zanimljivosti, u njemu su objavljivani mnogi stripovi, kako Diznijevi, tako i drugi strani i domaći, pa su za njega stvarali Đorđe Lobačev, Moma Marković, Sergej Solovjev i ostali domaći velikani devete umetnosti.

Do Drugog svetskog rata je prosečan tiraž dostigao broj od oko 40.000 po izdanju, a poslednji predratni broj je izašao u petak 4. aprila 1941. godine.

Posle rata, Ribnikar je odlučio da ponovo pokrene ovaj časopis tek 1952. godine. Šesnaest godina kasnije Zabavnik je prešao sa novinskog formata na manji format časopisa, počeo je da izlazi u boji, i u sredini se pojavio strip na više strana, uz dotadašnje kaiševe i zasebne table, a najveći tiraž je dostigao sredinom sedamdesetih godina kada je štampano više od 300 000 primeraka.

Uz još neke izmene do današnjih dana, Politikin zabavanik je i kroz teška vremena raspada bivše države nastavio da izlazi, uvek uz neku prikladnu modifikaciju koju je trenutak iziskivao, i uspeo da ostane jedan od ne samo najznačajnijih časopisa, već i najkvalitetnijih proizvoda ove zemlje.

Yu nostalgija

Izašao prvi broj Politikinog zabavnika – YU NOSTALGIJA