Juraj Kaštelan „Jure“  iz Omiša ( Hrvatska )

Juraj Kaštelan rodio se 1919. godine u Zakučcu kod Omiša. Nakon završene Klasične gimnazije u Splitu, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisao je kombinaciju predmeta koja je sadržavala povijest južnoslavenske književnosti, komparativnu književnost, hrvatski jezik sa staroslavenskim, narodnu povijest, ruski i francuski jezik.

Za vrijeme studija počinje se isticati kao antirežimski aktivist, zbog čega je i uhapšen nekoliko puta. Sudjeluje i u radu opozicijskih studentskih društava, a istovremeno objavljuje kritičke radove u pojedinim časopisima.

Juraj „Jure“ Kaštelan
Juraj „Jure“ Kaštelan

Godine 1940. u vlastitoj nakladi tiska svoju prvu lirsku zbirku “Crveni konj”, koju je oslikao Edo Murtić. Zbog revolucionarnih stajališta i kontrapolitičkih zagovaranja, zbirka je zabranjena te je čitava naklada uništena. Za vrijeme Drugog svjetskog rata vratio se u rodno mjesto, gdje se 1942. priključio partizanima.

Prekinuvši studij, diplomirao je tek 1949. godine, a 1950. postao je asistent na Filozofskom fakultetu. Godine 1950. izlazi mu druga zbirka “Pijetao na krovu”, u kojoj govori o ratu i poslijeratnoj izgradnji. U zbirci je najpoznatija poema “Tifusari”, u kojoj se osjeća utjecaj Ivana Gorana Kovačića, pa se uz Kovačićevu poemu “Jama” Kaštelanova “Tifusari” smatra jednom od najboljih.

Jure Kaštelan umro je 1990. godine, a u više od pedeset godina umjetničkog djelovanja napisao je još nekoliko poznatih zbirki: “Malo kamena i puno snova” (1957.), “Divlje oko” (1978.), “Pjesme o mojoj zemlji” (1981.) i mnoge druge. Osim poezije, pisao je i novele (“Čudo i smrt” 1961.), pjesničke dramske tekstove, radio-drame, a bavio se i prevodilačkim radom.