Leposava Mihailović Opika – Narodni heroj iz Kragujevca ( Srbija )

Leposava Mihailović Opika je 6. aprila 1912. godine u Kragujevcu. Nakon završene osnovne škole i gimnazije studirala je u Beogradu. Tokom studija se priključila revolucionarnom studentskom pokretu na Beogradskom univerzitetu i učestvovala je u svim studentskim akcijama. Isticala se u borbi za osvajanje Udruženja studentkinja iz ruku prorežimske uprave i u borbi za završavanje Doma studentkinja. Maja 1936. godine je postala prva predsednica reoganizacionog Udruženja studentkinja.

Leposava Mihailović Opika
Leposava Mihailović Opika

Leposava Mihailović Opika bila je među organizatorima Ženskog pokreta u Kragujevcu tokom 1936. godine. Zbog svoje aktivnosti bila je primljena u članstvo Komunističke partije Jugoslavije (KPJ). Posle završenih studija radila je kao inženjer u Fabrici šećera na Čukarici, gde je bila sekretar jedne partijske ćelije.

Nakon okupacije Jugoslavije, 1941. godine nastavila je ilegalni partijski rad u okupiranom Beogradu. Posle martovske provale u beogradsku partijsku organizaciju, 1942. godine i hapšenja Jelene Ćetković, sekretara Mesnog komiteta KPJ za Beograd radila je na obnavljanju partijskih ćelija i povezivanju članova KPJ koji su izbegli hapšenja u provali.

Oktobra 1942. godine bila je uhapšena na jednom uličnom sastanku i u policiji je bila podvrgnuta strahovitom mučenju. Uprkos svim maltretiranjima ništa nije priznala. Isprebijana je bila prebačena u logor na Banjici, gde je nepomično ležala sedam meseci. Streljana je 14. maja 1943. godine na strelištima u Jajincima, kod Beograda. Bila je streljana u grupi istaknutih-žena komunista, među kojima su bile — Jelena Ćetković, Drinka Pavlović, Kristina Kovačević, Slavka Đurđević-Đuričić i dr.

Njeno ime nosi jedna ulica u beogradskom naselju Bele vode, na Čukarici, kao i jedna ulica u Kragujevcu.