Mahmut Bušatlija Buš – Narodnji heroj iz Bugojina ( Bosna i Hercegovina )

Mahmut Bušatlija Buš bio je jedan od organizatora i rukovodilaca revolucionarnog studentskog pokreta na Beogradskom univerzitetu. Bio je član Uprave Udruženja bosansko-hercegovačkih studenata „Petar Kočić“. Član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) je od 1937. godine, a od 1939. je bio član rukovodstva Univerzitetskog komiteta KPJ.

Mahmut Bušatlija Buš - Narodnji heroj iz Bugojina ( Bosna i Hercegovina ) | Yu NoStAlGiJa

Mahmut Bušatlija Buš je učesnik Narodnooslobodilačke borbe od 1941. godine. Poslije Majskog savjetovanja CK KPJ, 1941. godine, rukovodio je Vojnom komisijom koja je bila formirana pri Pokrajinskom komitetu KPJ za Bosnu i Hercegovinu. Prilikom izvođenja jedne grupe ilegalaca, iz Tuzle u Majevički partizanski odred, 16. oktobra 1941. godine,Mahmut je upao u ustašku zasjedu, kod Gornje Tuzle. U okršaju s ustašama bio je teško ranjen i zarobljen. Preminuo je sutradan 17. oktobra u tuzlanskoj bolnici.

Poslije oslobođenja, njegovi posmrtni ostaci su sahranjeni u Grobnici narodnih heroja u spomen-parku Vraca, iznad Sarajeva.

Ukazom Predsedništva Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), 26. jula 1945. godine, među prvim borcima Narodnooslobodilačke vojske, proglašen je za narodnog heroja.