MATE GOLEM – Narodni heroj iz Sinja (Hrvatska)

310

MATE GOLEM – Narodni heroj iz Sinja (Hrvatska)

Mate Golem rođen je 1923. godine u Bisku kod Sinja. Nakon što je završio osnovnu školu otišao je u Split izučavati bravarski zanat. Kao radnik, pod utjecajem starijih radnika, postao je omladinski i sindikalni aktivist. Isticao je kao hrabar i sposoban organizator štrajkova, demonstracija te drugih legalnih i ilegalnih akcija, poput raznošenja partijskog tiska, letaka i plakata te ispisivanja parola, koje je organizirala KPH.

Posebnu pažnju posvećivao je marksističkom obrazovanju te prenošenju svog znanja drugim omladincima i radnicima. Mate Golem clan SKOJ-a postao je 1939. godine, a iduće 1940. godine primljen je i u KPH/KPJ. Nakon nekoliko hapšenja, policija je sedamnaestogodišnjeg Matu Golema zauvijek protjerala iz Splita, te ga sprovela u rodno Bisko, ali se on ubrzo vratio u Split.

Mate Golem
Mate Golem

Nakon fašističke okupacije Mate Golem se angažirao u antifašističkim akcijama. Nakon što je njegova udarna grupa izvela akciju na talijanske vojnike u kamionu, bio je uhapšen. U zatvoru je mučen, ali njegovi mučitelji nisu od njega uspjeli iznuditi tražena priznanja. Obećavali su Mati Golemu školovanje, službu i dobar položaj, ali ga nisu uspjeli nagovoriti na suradnju. S obzirom na to da su fašisti znali da je on član Mjesnog komiteta SKOJ-a u Splitu, smatrali su da bi im mogao dati za njih korisne podatke. Jedino što je rekao bilo je:

»Da, ja sam komunist, sekretar rajonskog komiteta i ništa više neću reći«.

Od svih sedamnaest komunista koji su zajedno s njim uhapšeni, Mate Golem je bio najteže mučen. Usprkos tome, sve ostale je hrabrio riječima:«Može se, i mora izdržati, drugovi!« Izvanredni sud za Dalmaciju osudio je 14. novembra 1941. godine jedanaest komunista iz Golemove grupe na smrtnu kaznu strijeljanjem, pa su istog dana odvezeni kamionom iz Splita u Trogir na strijeljanje. Putem je Mate Golem prvi započinjao pjevati revolucionarne pjesme, a na strijeljanju je uzviknuo: »Živjela Komunistička partija! Dolje krvavi fašizam!«

Imao je tada samo osamnaest godina.

Za narodnog heroja proglašen je 24. srpnja 1953. godine.

* Ime rodoljuba Mate Golema Split je do 1990. godine čuvao u imenu jedne od splitskih škola