Nadamo se da je dobro gađao

   Nepoznati stariji muškarac zarobljen sredinom 1943. od strane zloglasne 7. SS divizije Princ Eugen negde u severozapadnoj Crnoj Gori, u vreme operacije „Švarc“ (Bitka na Sutjesci). Na poleđini fotografije je zapisano: „Einsatz Montenegro. Ein verwegener Bursche.“ („Akcija Crna Gora. Hrabar momak.“)

Nadamo se da je dobro gađao | Yu NoStAlGiJa

Nije poznato kakva je sudbina ovog čoveka, ali ako znamo da su pripadnici 7. SS divizije sa zadovoljstvom ubijali, klali i spaljivali starce, žene i decu u Crnoj Gori, onda se može pretpostaviti da folksdojčerski nacistički gadovi nisu imali milosti ni prema njemu. Polomljena puška koju su mu nacisti okačili oko vrata, verovatno je bila njegova. Nadamo se da je dobro gađao.

Fotografija je pripadala SS oficiru Fridrihu Vilhelmu Krigeru, visoko rangiranom nacisti koji je pre nego što je došao u 7. SS diviziju, u kojoj je ostao nekoliko meseci, boravio u Poljskoj gde je organizovao istrebljenje Jevreja i masakriranje poljskih ustanika.

Učestvovao je u gušenju ustanka u Varšavskom getu. Izvršio je samoubistvo u Austriji maja 1945. kao komandant 5. SS brdskog korpusa u činu generala.

Slika kod nas do sad nije objavljivana – ni u nekoj knjizi ni na nekom sajtu na našem jeziku. Ovo je prvi put da se domaća javnost upoznaje sa ovom slikom. Original se čuva u Americi.

7. SS divizija je sredinom 1943. počinila stravične zločine u severozapadnoj Crnoj Gori, prvenstveno nad starcima, ženama i decom, u vreme operacije protiv partizana. Ubila je oko 1.500 civila samo u tom navratu.