Narodni heroj BAJRAM ŠABANI iz Kumanova

( Makedonija )

Narodni heroj Bajram Šabani (Lipkovo, kod Kumanova, 14. oktobar 1922 — blizina Skoplja, 14. oktobar 1941), učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Bajram Šabani
Bajram Šabani

Bajram Šabani rođen je 14. oktobra 1922. godine u selu Lipkovu, kod Kumanova, u veoma siromašnoj porodici. Otac mu je još kao dete bio čuvar stoke u selu. Kasnije se reselio sa porodicom u Kumanovo. Tamo je Bajram radio od malih nogu da bi zaradio za hleb. Odlazio je i na selo, gde je čuvao ovce imućnijih seljaka. Kad je poodrastao, radio je kao poljoprivredni i građevinski radnik. Kasnije je učio potkivački zanat.

Kad je 1939. godine ostao bez zaposlenja, svakog jutra je s motikom na ramenu odlazio da traži posao za taj dan. U vreme njegove nezaposlenosti organizovani ljudi uveravali su ga da je jedini izlaz iz siromaštva u organizovanoj borbi radničke klase. Počeo je da se zanima za komunističke ideje i ubrzo je dobivao zadatke koje je izvršavao.

Nakon bugarske okupacije većeg dela Makedonije, Bajram Šabani je postao još aktivniji u komunističkom pokretu. Tada je bio primljen u članstvo Komunističke partije Jugoslavije. Uz pomoć skojevaca i članova Partije, Bajram je počeo da se opismenjava. Išao je po selima i zalazio naročito kod albanskih porodica, kojima je pojašnjavao ciljeve Narodnooslobodilačkog pokreta i organizovao ih za rad u pokretu.

Kad su pripreme za oružani ustanak bile završene, Bajram je pristupio partizanima. On je 11. oktobra stupio u odred zajedno sa svojim drugovima. To su bili prvi partizani iz kumanovskog kraja. Na njih su krenule ogromne vojne i policijske snage. Pošto je Bajram poznavao neke staze koje su vodile prema Skopskoj Crnoj gori, bio je u grupi koja se uputila u tom pravcu. Zbog jake kiše grupa se sklonila u jednu vodenicu i tu zanoćila. Ujutro su vodenicu opkolili bugarski vojnici, nakon čega je počela žestoka borba.Bajram Šabani je držao odstupnicu. U trenutku kad je bacio poslednju bombu, mitraljeski rafal mu je presekao grudi i on je pao mrtav.

Ukazom predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broz Tita, 10. oktobra 1953. godine, Bajram Šabani proglašen je za narodnog heroja.

Yu nostalgija