Narodni heroj – KABA LIMAN iz Debra( Makedonija )

Narodni heroj Kaba Liman (Debar, 1924 — Banova Jaruga, kod Kutine, 17. april 1945), učesnik Narodnooslobodilačke borbe Jugoslavije i Albanije i narodni heroj Jugoslavije.

Kaba Liman
Kaba Liman

Po zavrsetku osnovne skole radi na imanju svog oca, a 1942. godine se zaposljava kao skolski posluzitelj u Pristinskoj gimnaziji.Pripada naprednom omladinskom pokretu.

U njegovoj sobici koja se nalazila ispod bine u sali za priredbe sastajali su se se clanovi skojevske celije.Tu su umnozavali vijesti i razne druge propagandne materijale.Na zalost Kabine djelatnosti su bile zapazene i biva uhapsen. Uspijeva pobjeci iz zatvora i vratiti se u rodni Debar, gdje se odmah prikljucuje pripadnicima NOP-a i izvrsava mnoge odgovorne zadatke.

U kuci njegovih roditelja su boravili ilegalci i odrzavani su partijski sastanci. U toj kuci je Narodni Heroj Kuzman Josifovski Pitu pocetkom 1943. godine formirao mjesni komitet KPJ za Debar.

Pritisnut neimastinom Kaba Liman u februaru 1943 odlazi na rad u Tiranu, ali vec nakon dva mjeseca napusta grad i prikljucuje se Partizanskom odredu ” Daiti “. Uskoro se sa jednom partizanskom cetom nasao u rejonu Debra i Piskopeje.

Pokazao je u mnogim borbama izuzetnu hrabrost.Poslije oslobodjenja Debra Kaba Liman postaje zamjenik komesara cete pri komandi mjesta, a kada je osnovana Sedma Albansko- Makedonska Brigada, stupio je u nju i borio se za oslobodjenje Makedonije .Narocito se istakao u borbama za Strugu u novembru 1944. godine.

Pocetkom 1945. godine brigada je upucena na Sremski front.

Kaba Liman je i ovdje neustrasivo jurisao.Predvodio je mlade Albance koji su se hrabro borili protiv neprijatelja. Na Sremskim i Slavonskim poljima ostalo je vise od stotinu pripadnika Sedme Makedonsko – Albanske Brigade, medju njima i mladi Kaba.

U rodnom Debru Kabi je podignut spomenik u znak zahvalnosti za sve ono sto je dao u svom kratkom ali casnom zivotu .

Ukazom predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 9. oktobra 1953. godine, proglašen je za narodnog heroja.

Yu nostalgija