Narodni heroj – Marko Redelongi Benečan iz Zapotoka (Slovenija)

Marko Redelongi Benečan rođen je 24. aprila 1912. u Zapotoku kod Pulfera u Mletačkoj Sloveniji. Otac Bernard bio je siromašan brdski poljoprivrednik. Redelongi je bio radnik, politički napredan i nacionalno zaveden. Kada je radio na izgradnji elektrane u Trnovu kod Kobarida, uspostavio je kontakt sa prvim partizanima kojima je slao eksplozive i obaveštajne podatke.

Marko Redelongi Benečan
Marko Redelongi Benečan

Italijanski fašisti su ga proglasili za politički nepouzdanim zbog čega su ga i uhapsili 1942. i zatvorili u Gorici posle čega je odveden u kazneni bataljon u Kalabriji. Posle pada Italije septembra 1943. godine, pobegao je kući i pridružio se prvim venecijanskim partizanima. U januaru 1944. postao je komandant Drugog bataljona brigadno-mletačkog odreda.[1]

Najvažnija akcija u kojoj je učestvovao je napad na nemački aerodrom Belvedere kod Udina u noći između 12. i 13. marta 1944. godine, gde je uništio devet letelica, skladišta i nemačku ispostavu. Ubrzo nakon toga, kada su Nemci napali bataljon kod Robedišča, on je ranjen u bici.

Prebačen je u hitnu bolnicu kod Breginja. Nemci su 5. maja 1944. godine opkolili bolnicu, a Redelongi se borio do poslednjeg metka, kojim se upucao kako ne bi živ pao u ruke neprijatelja. Među poginulima, Nemci ga nisu prepoznali pa su 11. maja došli u Zapotok i ispitali Redelongijevog oca gde mu je sin. Pošto je odbio da im bilo šta kaže, upucali su ga.

Redelongi je sahranjen na groblju na Sedlu kod Breginja. Odlikovan je Ordenom narodnog heroja 21. decembra 1951. godine

YU NOSTALGIJA