Narodni heroj – Milosav Vlajić iz Sopota ( Srbija )

Milosav Vlajić rođen je 4. januara 1921. u selu Parcani, kod Sopota. Poticao je iz siromašne seljačke porodice. Njegovi roditelji Živan i Zorka, nisu imali para da ga školuju, pa je od malih nogu radio kod imućnijih seljaka. Godine 1938, kao sedamnaestogodišnjak, zaposlio se kao radnik na pruzi i tu je radio do početka Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, aprila 1941. godine.

Milosav Vlajić
Milosav Vlajić

Početkom avgusta 1941.Milosav Vlajić otišao je u partizane. Stupio je u Prvu četu Kosmajskog partizanskog odreda i učestvovao u svim akcijama odreda. Posebno se istakao u borbama koje je Kosmajski odred vodio na železničke slanice Ripanj, Ralja i Đurinci, septembra 1941. godine. Izvesno vreme, bio je i puškomitraljezac, a za iskazanu hrabrost u akcijama, postavljen je za vodnika. U članstvo Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) primljen je krajem 1941. godine.

Posebno se istakao u „raljskoj akciji” kada je sa grupom boraca u noći 4/5. septembra 1941. na izlazu iz raljskog tunela, u blizini železničke stanice, napao nemački teretni voz. Nalazeći se na brdu iznad samog tunela, otvorio je vatru iz svih oružja i bacio nekoliko bobi na lokomotivu i vagone. Ova iznenadna akcija primorala je Nemce da se povuku nazad u Mladenovac.

U jesen 1941. sa Kosmajskim odredom je prešao na Rudnik, a odatle se usled Prve neprijateljske ofanzive, sa glavninom partizanskih snaga povukao u Sandžak. Zajedno sa grupom boraca, početkom 1942. Milosav Vlajić se vratio na teren Kosmaja, gde su vodili neprekidne borbe protiv okupatorsko-kvislinških snaga. U ovom periodu se posebno istakao tokom probijanja kroz neprijateljski obruč kod Venčana, februara 1942, kao i u borbi sa Nemcima u Barajevu.

Izvesno vreme tokom 1942. bio je i član Sreskog komiteta KPJ za kosmajski srez, a krajem iste godine postavljen je za zamenika komandanta Prvog šumadijskog odreda. Kada je maja 1943. obnovljen Kosmajski partizanski odred, postavljen je za zamenika komandanta. Nedugo potom, početkom juna 1943. određen je za zamenika komandanta Samostalnog bataljona, koji je kasnije poslužio kao jezgro za formiranje Prve šumadijske narodnooslobodilačke brigade.

Kao zamenik komandanta odreda, a potom i samostalnog bataljona, učestvovao je u akcijama i borbama šumadijskih i kosmajskih partizana tokom leta 1943. godine. Kada se 3. juna 1943. Prva četa Kosmajskog odreda sukobila s pripadnicima Srpske državne straže (Nedićevci), kod manastrija Tresije, nalazio se u prvoj borbenoj liniji i bio ranjen. Prilikom sastanka Štaba odreda s članovima Glavnoga štaba Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Srbije, u Orašcu, kod Aranđelovca, iznenada su na kuću u kojoj se održavao sastanak napali četnici. Milosav Vlajić je tada uzeo puškomitraljez i razbio četničke.

Poginuo je 25. juna 1943. godine u selu Vlaška , kod Mladenovca, prilikom napada partizana na žandarmerijsku stanicu. 

Kao izuzetno hrabar borac, još za života Milosav Vlajić je postao legenda među svojim saborcima. Voleo ga je i narod, a stari vojnik Ilija Dimitrijević iz Đurinice poklonio mu je u znak poštovanja svoj pištolj Parabellum, koji je doneo sa Solunskog fronta . 

Ukazom Predsedništva Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), a na predlog vrhovnog komandanta Jugoslovenske vojske maršala Josipa Broza Tita , proglašen je za narodnog heroja 6. jula 1945. godine. , za svoje umijeće komandovanja, posebne podvige, iskazanu hrabrost i posebne zasluge prema narodu . Istog dana za narodne heroje proglašena je grupa partizanskih boraca iz Srbije, među kojima su Đuka Dinić , Žikica Jovanović Španac , Bora Marković , Mika Mitrović i Mirko Tomić . 

Njegovo ime nosi osam ulica na teritoriji beogradskih opština Barajevo , Grocka , Mladenovac, Sopot i Čukarica . Spomen-biste su mu podignute u rodnom selu Parcani, kao i u Sopotu i Mladenovcu.

Yu nostalgija