Narodni heroj – Mirče Acev

iz Prilepa ( Makedonija )

Mirče Acev rođen je 20. oktobra 1915. godine u selu Oreovac, kod Prilepa. Potiče iz poznate porodice Acev, koja je generacijama vodila oslobodilačku borbu makedonskog naroda. Ime je dobio po stricu — vojvodi ustaničke čete za vreme Ilindenskog ustanka protiv osmanlijske vlasti u Makedoniji. Njegova rođena sestra Vera Aceva, takođe je bila učesnica Narodnooslobodilačke borbe i proglašena je za narodnog heroja.

Mirče Acev
Mirče Acev

Osnovnu školu završio je u Oreovcu, i upisao gimnaziju u Prilepu. Bio je prinuđen da napusti školovanje u Prilepu i odlazi u Bitolj gde je maturirao 1937. godine. Upisuje Pravni fakultet u Beogradu gde se priključuje organizaciji naprednih studenata, kojom je rukovodila Komunistička partija Jugoslavije. Bio je aktivan u društvu naprednih Makedonaca „Vardar“ u Beogradu. Tu je upoznao Kuzmana Josifovskog-Pitu i Strašu Pindžura.

Član Komunističke partije Jugoslavije postao je 1939. godine. Bio je zadužen za organizaciju i rukovođenje studentskom kolonijom u Ohridu. Godine 1939. formirao je prvu partijsku organizaciju u gradu i prvi Mesni komitet. Od avgusta 1940. do aprila 1941. godine bio je u ilegali, najpre u Beogradu, a zatim u Skoplju. U to vreme radio je u tehnici Pokrajinskog komiteta KPJ za Makedoniju.

Prvih meseci posle okupacije Kraljevine Jugoslavije, nalazio se u Prilepu, gde je radio na pripremanju ustanka. Od jula 1941. godine, po nalogu Partije, prešao je u Kruševo. Oktobra 1941. godine postao je član Pokrajisnkog komiteta KPJ za Makedoniju. Krajem 1941. i početkom 1942. godine, bio je instruktor Pokrajinskog komiteta u Bitolju.

U proleće 1942. godine postao je sekretar privremenog Pokrajinskog komiteta KPJ za Makedoniju. Zajedno sa Kuzmanom Josifovskim organizovao je formiranje nekoliko novih partizanskih odreda. U septembru 1942. godine zajedno sa Strašom Pindžurom otišao je na teren obilazi partizanske odrede i partijske organizacije u Velesu i Prilepu. Sasvim slučajno 18. decembra 1942. godine u Velesu uhapšeni su od strane bugarske policije. Posle dugog fizičkog mučenja i herojskog držanja, bez sudske presude, obojicu je ubila bugarska policija 4. januara 1943. godine u Skopskom zatvoru.

Ukazom Predsedništva Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), 29. jula 1945. godine, zajedno sa Strašom Pindžurom, proglašen je za narodnog heroja.