Home Narodni heroji Narodni heroj – Stanko Marević Prpić iz Metkovića ( Hrvatska )

Narodni heroj – Stanko Marević Prpić iz Metkovića ( Hrvatska )

71
Stanko Marević Prpić
Stanko Marević Prpić

Narodni heroj – Stanko Marević Prpić iz Metkovića

( Hrvatska )

Stanko Marević Prpić rođen je 13. maja 1922. godine u Kuli Norinskoj kod Metkovića, u siromašnoj seljačkoj porodici.

Kao radnik na izgradnji pruge Metković–Ploče, učestvovao je u štrajkovima 1938. godine. Ubrzo je postao član Saveza komunističke omladine Jugoslavije.

Stanko Marević Prpić
Stanko Marević Prpić

Učesnik Narodnooslobodilačke borbe je od 1941. godine. Tada je postao i član Komunističke partije Jugoslavije. Ustaše su ga uhapsile, ali je maja 1942. godine pobegao iz zatvora i priključio se borcima Prve neretvanske partizanske čete. Krajem septembra 1942. ušao je u sastav Prve proleterske brigade.

Početkom 1943. godine, po zadatku KPJ formirao je Drugu neretvansku četu. Četa je u avgustu prerasla u bataljon, a Stanko je postavljen za njenog komandanta. Nakon kapitulacije Italije formiran je Neretvanski partiznaski odred, a Stanko je postavljen za komandanta odreda. Pod pritiskom nemačkih snaga, polovinom novembra, glavnina odreda prebacila se na ostrvo Hvar i ušla u sastav Jedanaeste dalmatinske brigade. Stanko je ostao na Biokovu i ubrzo formirao novi Neretvanski odred.

Početkom 1944. godine, njegov odred nanosio je mnogo štete Nemcima oko Neretve. Zbog toga su od 23. do 26. maja preduzeli ofanzivu protiv Neretvanskog odreda s ciljem da ga unište. U jednoj od bitaka, 25. maja poginuo je Stanko Marević.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 20. decembra 1951. godine, Stanko Marević Prpić proglašen je za narodnog heroja.