Titova Jugoslavija istorijski vrhunac

Pisac Andrej Nikolaidis rekao je da je Titova Jugoslavija bila apsolutni istorijski vrhunac svih južnoslovenskih naroda. On je ocijenio da se pobjede nad fašizmom nižu dok je tuđi fašizam u pitanju, sve dok na red, kako je rekao, ne dođe borba protiv vlastitog fašizma.

 Titova Jugoslavija istorijski vrhunac

Govorećí o tome idu li antifašizam i crnogorska samosvijest, barem ukoliko su shvaćeni ispravno, ruku pod ruku, Nikolaidis je kazao da je on za to pitanje slab sagovornik.

„Parafraziraću Kafku: ne samo da ne znam šta imam zajedničko sa Crnogorcima, Srbima ili Grcima, nego ne znam ni šta imam zajedničko sa samim sobom. Sretni su ljudi koji, posve uvjereni da znaju o čemu govore, izgovaraju „mi“.

Ja, rekoh, ne znam ni šta je to, ko je to „ja“. Osim toga, mislim da će neke stvari koje se tiču crnogorskog identiteta, a koje nisu riješene za, kako se voli reći, „milenijskog trajanja crnogorske države”, po svoj prilici i ostati neriješene. Svijet se, naime, mijenja velikom brzinom, mijenja se radikalno i nema običaj da čeka na nas. Kada stvari koje su morale biti završene u 19. ne završite ni početkom 21. vijeka, to ostavlja posljedice“, rekao je Nikolaidis za Pobjedu.

Navodeći kako je Titova Jugoslavija bila apsolutni istorijski vrhunac svih južnoslovenskih naroda, on je rekao da je ta država, međutim, imala ozbiljnih problema.

“Ratko Mladić, koji će počiniti genocid u Srebrenici, nije treniran u Hitlerjugendu, nego u JNA, vojsci-pobjednici nad fašizmom. Druga, ne manje bitna, stvar tiče se fašizacije ovdašnjih društava, koja je sprovedena devedesetih i tu Crna Gora nipošto nije izuzetak. Tiče se onoga što je iz te fašizacije izronilo. Ne može se od priče o fašizmu devedesetih (i dvijehiljaditih, napokon) stalno bježati u četrdesetprvu, pa drviti o partizanima i četnicima, jer odgovor nije tamo“, smatra on.

Prema njegovim riječima, tragedija Jugoslavije bila je u tome što su fašizaciju devedesetih sproveli simbolički sinovi i unuci pobjednika nad fašizmom iz četrdesetpete.

„Nisu srpski fašizam devedesetih proizveli četnici, nego nasljednici komunista. Nije Tuđman bio ustaški emigrant, nego visokopozicionirani oficir i čak i naučnik u komunističkom sistemu. Nisu u Crnoj Gori devedesetih vladali četnici, nego podmladak Partije. Vratimo se na monstruma koji se, kao Godzila, uzdigao iz fašizacije devedesetih. Vratimo se na čudovište tranzicije, za čije stupanje na scenu je fašizacija devedesetih pripremila teren.

To se, tranzicija, nakon rata u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, pretvorila u Četvrti jugoslavenski rat. Nikada objavljeni, ali stoga ne manje strašni, sveopšti rat protiv siromašnih. Zato je fašizaciju, ratove i tranziciju na prostoru bivše Jugoslavije nužno tretirati kao jedinstven proces: fašizacija je vodila u ratove, a ratovi su bili priprema za tranziciju“, dodao je on.

Yu nostalgija