Osnovano “Omladinsko fiskulturno društvo Crvena zvezda” -04.03.1945 – YU KALENDAR

Na današnji dan

4.  marta 1945. godine

Osnovano “Omladinsko fiskulturno društvo Crvena zvezda”  u zgradi starog DIF-a u Deligradskoj ulici.

Tog popodneva je ostvarena i prva sportska pobeda. Fudbaleri Crvene zvezde igrali su protiv ekipe Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a i slavili sa 3:0.

Osnovano Omladinsko fiskulturno društvo Crvena zvezda
Osnovano Omladinsko fiskulturno društvo Crvena zvezda

Utakmica je odigrana na igralištu Studenta pred 3.000 gledalaca. Pored fudbalske, Društvo je imalo još sedam sekcija: košarkašku, stono-tenisku, šahovsku, plivačku, atletsku, odbojkašku i veslačku.

Fudbalerima i atletičarima pripao je teren S. K. Jugoslavije, košarkaši i odbojkaši dobili su terene bob-kluba na malom Kalemegdanu, a veslači i plivači zgradu na Adi Ciganliji.

Za prvog predsednika izabran je Đorđe Paljić, za potpredsednike Zoran Žujović i Slobodan Ćosić, a za sekretara Ljubiša Sekulić.

Godinu dana kasnije Crvena zvezda se spojila sa fiskulturnim društvom Student i postala Omladinsko-studentsko fiskulturno društvo Crvena zvezda.

Godine 1948. sekcije društva prerastaju u klubove, a već naredne 1949. godine asocijacija tih klubova prerasta u Sportsko društvo Crvena zvezda, koje danas obuhvata veliki broj klubova koji se takmiče u određenim sportskim disciplinama i koji su do sada osvojili 705 trofeja, od čega 682 titule nacionalnog šampiona i nacionalnog kupa, 8 titula evropskog prvaka i 3 svetske titule.

Yu nostalgija