Ovako umire sekretar SKOJ-a!

Streljanje 12 skojevaca u Bečeju 11. novembra 1941. Momak koji drži uzdignutu pesnicu je Labud Pejović, sekretar SK SKOJ-a.

Ažurirani opis: Streljanje 12 skojevaca u Starom Bečeju 11. novembra 1941. od strane mađarskih fašista. Zid ispred koga su streljani nazvan je „Zid smrti“. Ispred „Zida smrti“ 20. januara 1942. fašisti su streljali još 11 komunista. „Zid smrti“ i danas postoji i zaštićen je kao spomenik kulture.

Na prvoj slici momak koji drži stisnutu pesnicu zvao se MILAN GAVRIĆ. Među streljanim skojevcima bio je i njegov brat Svetozar. Na trećoj slici momak koji je podigao pesnicu i skinuo povez sa lica zvao se LABUD PEJOVIĆ. Trenutak nakon što je zabeležen ovaj snimak, Pejović je ustao i uzviknuo:

„Živela Komunistička partija Jugoslavije – Smrt fašizmu!“

Odmah zatim je pogođen. Labud Pejović, rodom iz Crne Gore, bio je sekretar Sreskog komitata SKOJ-a. Uhapšen je zajedno sa Momčilom Šaranovićem, koji je streljan istog dana. Prilikom hapšenja, Pejović i Šaranović su ubili jednog fašističkog žandarma i ranili drugog.

Pored braće Gavrić, Pejovića i Šaranovića, toga dana u Bečeju streljani su: Borislav Vlajkov, Živko Gagić, Stevan Kojić, Isidor Mogin, Ivan Ćirić, Gotfrid Hove, Teodor Cvejanov i Vujica Čiplić.

Sačuvane su fotografije opraštanja ovih mladića sa rodbinom: na jednoj se Milan Gavrić oprašta sa uplakanom majkom, na drugoj Stevan Kojić se oprašta sa starim ocem, a na trećoj Borislav Vlajkov se oprašta sa starijim bratom. Nažalost, ove fotografije još uvek se ne mogu naći na internetu.

Među 11 komunista koji su streljani 20. januara 1942. bili su i Ištvan Nađ, sekretar Sreskog komiteta KPJ, i Janoš Rečo, član Sreskog komiteta.

Mađarski fašisti su 27. januara 1942. u Starom Bečeju ubili 244 Srba, Jevreja i Roma i bacili ih pod led zaleđene Tise. Među ubijenima bilo je 124 muškarca, 86 žena, 19 staraca i 15 dece.