Pasos Kraljevine Jugoslavije
Pasos Kraljevine Jugoslavije

Pasoš Kraljevine Jugoslavije: Poruka iseljenicima

Pasoši nekadašnje Kraljevine Jugoslavije počeli su se izdavati prije više od jednog vijeka ali i danas je vrlo zanimljivo ono šta je u njemu pisalo kao savjet ljudima koji su iz nje odlazili .

Pasoš Kraljevine Jugoslavije
Pasoš Kraljevine Jugoslavije

-Na putu se vladaj pristojno i obzirno prema svakome, a naročito prema željezničkom i brodskom osoblju, zatim prema ženama i djeci.

– Budi posve spreman za iskrcavanje, čim brod stigne u luku. Rublje na Tebi neka je čisto, a odijelo uredno i lice vedro.

– U novoj zemlji budi ozbiljan i ispravan; pokoravaj se zakonima i vlastima; ne govori zlo o toj zemlji, a na svoju zemlju ne zaboravljaj.

– Ne primaj posao koji te suviše ponižava i ne radi za manju platu od ostalih radnika, ne konkuriraj drugim radnicima već budi solidaran s njima pa će Te poštovati i tražiti radnici i poslodavci.

– Ne opijaj se i ne kockaj.

– Novac štedi i šalji svojima u stari kraj i to preko Poštanske Štedionice, jer Ti je novac u Poštanskoj Štedionici posve siguran, pošto država jamči za to. Ne povjeravaj novac raznim nepoznatim bankarima, posrednicima i agentima.

– Ako Ti je potreban kakav savjet, zaštita, ili što drugo, obrati se na našeg Konzula ili Iseljeničkog Izaslanika.

– Uči jezik zemlje u kojoj si, jer ćeš lakše tako proći, ali ne zaboravljaj svoj maternji jezik i sa svojom djecom razgovaraj samo na maternjem jeziku bez obzira da li su djeca rođena u starom kraju ili u novoj zemlji.

A sada bilo Ti sretno i do viđenja!

Znaj, da će se Tvoja otadžbina veseliti Tvome povratku.”