Zanimljivosti o Štafeti mladosti

207

Zanimljivosti o Štafeti mladosti

25. maj se,širom bivše Jugoslavije,slavio kao Dan mladosti i rođendan nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita. Simbol ovog dana bila je štafeta mladosti, koja se doživotnom predsjedniku SFRJ predavala na stadionu JNA.

Zanimljivosti o Štafeti
Zanimljivosti o Štafeti

Ideja je nastala u Kragujevcu

1945. godine u Kragujevcu, Odjeljenje za sport i fiskulturu osmislilo je masovnu omladinsku štafetu koja će proći širom Jugoslavije, trčanjem najuspešnijih omladinaca koji nose Štafetu mladosti.

Prva Titova štafeta

U prvoj Titovoj štafeti, učestvovalo je 12.500 omladinaca, koji su pretrčavši trasu dugu 9.000 kilometara, Titu su predali prvih devet štafetnih palica i Plavu knjigu sa 15.000 potpisa omladine Šumadije.

Titova štafeta 1957. godine postala je Štafeta mladosti.

Prva Štafeta mladosti krenula je iz Kumrovca, Titovog rodnog mesta. Na putu dugom 3.500 kilometara prošla je kroz sve republike, kroz mnoga manja mjesta i veće gradove u kojima je svečano dočekivana uz specijalno organizovan program.
Ko je prvi predao Titu štafetu

Miki Tripalu, apsolventu prava i predsjedniku CK Narodne omladine Jugoslavije pripala je čast da prvu Štafetu mladosti svečano preda Josipu Brozu Titu, i to na stadionu JNA, dok su samu štafetnu palicu izradili skulptor Vladeta Petrić i grafičar Boško Karanović.

Centralna manifestacija na stadionu JNA

Štafeta mladosti je svake godine polazila iz drugog mjesta i iz druge republike, i uvijek masovno dočekivana širom nekadašnje Jugoslavije.

Centralna manifestacija je organizovana na tadašnjem stadionu JNA u Beogradu, gdje su pioniri, omladinci izvodili slet.

Štafetu su Titu, uz prigodnu čestitku sa željama za dug život i dobro zdravlje, uručivali najbolji omladinci i omladinke.

Kako su izgledale štafete

Štafete su se uglavnom pravile od drveta, ali i drugih različitih materijala. Svaka je bila drugačija i jedinstvena na svoj način. Uvijek su u svom dizajnu sadržale petokraku zvijezdu, pa čak i buktinju na samom vrhu, kao ustaljeni simbol Jugoslavije. Umjetnici iz cijele zemlje dobijali su mogućnost da osmisle njen izgled.

U vrijeme dok je štafeta obilazila državu, vesti su pratile svaki njen korak i lokaciju, kako bi narod u bilo kom momentu mogao da zna gde se ona nalazi.

Glavni slogan svakog „Dana mladosti” glasio je poklikom: „Mi smo Titovi, Tito je naš!”

Štafeta se nosila i posle Titove smrti

Iako je Tito preminuo 1980. godine, Štafeta mladosti je nastavila da ide iz ruke u ruku miliona mladih ljudi od Triglava do Đevđelije, samo pod drugačijim nazivom „I posle Tita – Tito”, uz zakletvu Jugoslovena da će istrajati na njegovom putu i negovati „bratstvo i jedinstvo”.

Nošenje štafete trajalo je do 1987. godine, pune 42 godine.

U Muzeju Jugoslavije može se pogledati zbirka štafeta, izrađenih od najraznovrsnijeg materijala, originalnih oblika i posebno značajnih pisanih poruka iz svih krajeva Jugoslavije.