Pero Ćuskić – Narodni heroj iz Brckog

( Bosna i Hercegovina )

 

Narodni heroj Pero Ćuskić (Grčići, kod Brčkog, 9. oktobar 1914 — Vukosavci, na Lopara, 20. februar 1942), učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Rođen je 9. oktobra 1914. godine u selu Grčići kod Brčkog.

Pero Cuskic
Pero Cuskic

Član Komunističke partije Jugoslavije je od 1936. godine, a od 1940, sekretar Sreskog komiteta KPJ u Brčkom.

Jedan je od organizatora ustanka u Brčanskom srezu i na Majevici. Radio je na formiranju prvih Narodnooslobodilačkih odbora u posavskim selima.

Pero Ćuskić poginuo je 20. februara 1942. godine u selu Vukosavci, prilikom napada četnika na Štab Majevičkog partizanskog odreda.

Sahranjen je na Partizanskom spomen-groblju u Vukosavcima, kod Lopara.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 20. decembra 1951. godine, proglašen je za narodnog heroja.

Odlomak iz knjige Rodoljuba Colakovica

” Tenzije između partizana i četnika, sve veće na ovim prostorima u tom periodu, kulminirat će krvavom borbom koja se desila 20. februara 1942. godine. Iako je formalno postojao sporazum o nenapadanju, četnici kapetana Stevana Damjanovića Leke, pod komandom vojvode Radivoja Kerovića, napali su Štab Odreda u Vukosavcima. Njih oko 120 opkolilo je kuću u kojoj su se nalazili Španac i Irac sa još nekoliko članova Štaba. U okršaju su obojica poginula, a zajedno sa njima pali su i Kosta Popov, Pero Ćuskić, dr. Mustafa Mujbegović, Albin Herljević, Sejfo Karamehmedović, Isidor Šatner Ćisko, Slavko Mićić, Slobodan Jovanović i Antun Macan.”