Home YU KALENDAR Počela Husinska buna -21.12. 1920 -YU KALENDAR

Počela Husinska buna -21.12. 1920 -YU KALENDAR

Počela Husinska buna -21.12. 1920 -YU KALENDAR

Na danasnji dan

Čuvena Husinska buna počela je 21.12.1920. godine. Preko 7000 rudara predvođenih Komunističkom partijom na čelu sa Mitrom Trifunovićem Učom, stupilo je u štrajk zbog niskih nadnica. Tadašnja vlast ugušila je štrajk sedam dana nakon izbijanja, doslovno u krvi. Poginulo je sedam rudara, na desetine je ranjeno, a na stotine optuženo.

Rudar Juro Kerošević, koji je u toku sukoba ubio žandara, osuđen je na smrt vješanjem. Zbog surovosti gašenja štrajka, širom zemlje su izbijale pobune koje su na kraju rezultirale i ublažavanjem kazne za Keroševića na 20 godina robije.

Počela Husinska buna -21.12. 1920 -YU KALENDAR
Počela Husinska buna -21.12. 1920 -YU KALENDAR

Rudari Bosne i Hercegovine potpisali su sporazum o visini nadnica s Kraljevinom Jugoslavijom 21. maja 1920. godine. Vlada je prekršila sporazum što je dovelo do rudarskog ustanka na području Husina, Lipnice i Morančana (Tuzla). Po selu Husinu ustanak je nazvan Husinska buna. U njoj je sudjelovalo oko 7000 rudara koje je predvodila Komunistička partija.

Iako su rudari samo tražili radnička prava, ustanak je proglašen subverzijom, a trajao je od 20. do 28. decembra 1920. Vlasti su prijetile rudarima da će dobiti otkaz i izgubiti stanove koje su dobili slovenski rudari. Dio rudara i njihovih porodica zaista je izbačen na cestu, a udomili su ih kolege iz obližnjih mjesta. Uskoro su stigli žandari koji su provaljivali u kuće s naredbom da deportiraju strane rudare.

Ovakav postupak nadležnih vlasti izazvao je revolt u cijeloj državi, ali i inostranstvu. Organizirane su akcije, akademska mladež i rudari iz Hrvatske slali su molbe za pomilovanje. Juro Kerošević je spašen od kazne vješanjem, ali je osuđen na 20 godina teške robije. Od poznatih osoba iz hrvatskog javnog života u akcije su se uključili Đuro Đaković i Miroslav Krleža.

Yu nostalgija

Počela Husinska buna -21.12. 1920 -YU KALENDAR

Exit mobile version