Posljednje obraćanje Tita na SutjesciNAPRIJED ŠESTA NAPRIJED: Problemi se ne mogu rješavati silom / Video

Posljednji govor na obilježavanju godišnjice Bitke na Sutjesci, predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito je održao 1978. godine.

Tito koji je tada imao 86 godina je jugoslavenske narode pozvao na jedinstvo svjestan podijela koje su tada već znatno bile izražene u zemlji.

Posljednje obraćanje Tita na Sutjesci: Problemi se ne mogu rješavati silom / Video | Yu NoStAlGiJa

“U planinama i gudurama oko nas borili su se rame uz rame sinovi i kćeri svih naših naroda i narodnosti. To je interesantno da je ova najveća bitka u našoj oslobodilačkoj borbi bila sastavljena od svih naših naroda. To je značilo stvaranje jedinstvene Jugoslavije – Jugoslavije bratstva i jedinstva. Sadašnji i buduće generacije moraju imati na umu da čuvaju to jedinstvo”, rekao je dvije godine prije smrti.

Imao je poruku za one koji primjenjuju politiku sile.

“U jedinstvu je jedini spas da se socijalistička Jugoslavija razvija onako kako želi narod. Epopeja Sutjeske kao i mnogih drugih su primjeri oslobodilačke borbe, te da je moralna snaga iznad svega drugog. Da je duh boraca jači od svih oružja! To bi trebala biti opomena svima koji se u politici ne odriču sile i uvjerenja da se silom mogu rješavati problemi, te nametati volja drugim narodima”, ukazao je Josip Broz Tito.

Tokom njegovog posljednjeg obraćanja na Sutjesci, obilježeno je 35 godina od ove bitke.

Izvor: