Priče o djevojkama  kojima su posvećene ljubavne pjesme Džonija Štulića

Branimir Džoni Štulić je bio jedna od najvećih zvezda jugoslovenske rokenrol scene. Odavno je napustio Balkan i odlučio se za usamljenički život u Holandiji. Rijetko priča sa kolegama, prijateljima i medijima, a kako kaže, izabrao je baš tu zemlju jer u njoj nema mnogo Jugoslovena. Od njih je pobjegao kada je Azra bila na vrhuncu slave.

Ipak, Balkan ne može da zaboravi velikog Džonija. Njegove pjesme svrstavaju se u opštu kulturu, ali čak i ukoliko ih znate napamet, da li ste se ikada zapitali ko su žene kojima su posvećene njegove ljubavne pesme?

Ovo su priče o njima:

Branimir Dzoni Stulic
Branimir Dzoni Stulic

Branka

Jedan od najvećih Azrinih hitova “Odlazak u noć” opisuje Štulićevu avanturu, kasnije i vezu, sa Brankom Bakarić, ćerkom političara Vladimira Bakarića. Jednom prilikom Branka je objasnila kako je nastala ova čuvena pjesma.

– Jako sam se mlada udala i razvela. Nakon razvoda sam se vratila svojim roditeljima i išla sam na neku žurku, gde sam upoznala Štulića. Sutradan je ta ista ekipa s žurke organizovala neki izlet i tamo sam se ja približila Džoniju i uspjela da ga nagovorim da se ponovno nađe sa mnom. Naš prvi sastanak bio je na Mažurancu, gdje je bilo okretište autobusa broj 43, koji je povezivao Novi Zagreb s centrom grada. On je dolazio autobusom iz svog dijela grada, a ja sam ga na Mažurancu čekala u bijelom Spačeku. I onda bismo otišli u noć – ispričala je Branka, koja danas živi u Kanadi.

– On je dolazio iz svog djela grada pešice, ja iz svoga autom i kada bismo se sastali, odlazili bismo zajedno, u noć – rekla je Branka koja se pojavila u dokumentarnom filmu “Kad Miki kaže da se boji“.

Gracija

Međutim, veza sa Brankom nije dugo opstala, jer ju je Džoni prevario sa ženom kojoj je posvetio možda i najveću svoju ljubavnu pjesmu – “Gracija”.

– Sećam se tog ljetovanja na Silbi, a sećam se i Gracije. Štulić je te večeri samo došao do mene i počeo da svira jednu strašnu, strašnu stvar. Za jedan dan napravio je dvije pjesme koje su se kasnije našle na albumu “Sunčana strana ulice – rekao je scenograf Dalibor Laginja u dokumentarnom filmu “Kad Miki kaže da se boji”

Suzi

A na istom tom ljetovanju, Džoni je u kampu upoznao i jednu Suzi iz Austrije. Bili su u kratkoj ali strasnoj vezi, a pesme koje su njoj posvećene su “Suzy F” i “Hladan kao led“.

Marina

U knjizi “Fantom slobode” navodi se da je Marina, kojoj je Štulić posvetio istoimenu pjesmu, bila studentkinja istorije umetnosti iz Istre. Danas se navodno bavi lončarstvom. Nije se pojavila ni u filmu niti je svjedočila autorima knjiga o Azri i Štuliću.

Mirna

Mirna Crnobori je glavna junakinja pjesme “Slučajan susret”, što je i sama potvrdila u filmu “Kad Miki kaže da se boji”.

– Džoni je bio jedna vrlo pozitivna figura, blag čovek, osetljiv i u kontaktu s ljudima vrlo oprezan. Nije figurirao kao važna faca u početku, bio je neobična ptica u jatu, čudan čovek. Bili smo komšije, prozor do prozora, i te su pjesme moje, iako se nikad potpuno nisam osetila njegovim prijateljem – rekla je Mirna koja danas živi u Holandiji.

Vlatka

“Dignem glavu, a tamo Maja Prišt”, stih je iz pjesme “Lijepe žene prolaze kroz grad” koju je Štulić napisao Vlatki Pirš koju je preimenovao u Maju Prišt “jer ga nije doživljavala”. Postoji i neobjavljena pjesma “Jesi li sreo djevojku slatku kao V.P.?“, takođe napisana Vlatki, kad je Štulić bio malo bolje raspoložen.

Snježana

Djevojka iz Hrvaca o kojoj je pjevao Džoni ali i cela Jugoslavija je Snježana Banović. Ona je glavna junakinja Štulićevih stihova. U vezu sa Džonijem ušla kada je imala svega 18 godina. Džoni je u tom trenutku imao 28 i sigurno nije bio zet o kakvom su maštali Snježanini roditelji. Pa ipak, nisu uspeli da spreče snažnu vezu između njih dvoje. Njoj su posvećene neke od najlepših Azrinih pesama, kao što su “Život običnog tempa”, “Jesi li sama večeras”, “Volim te kad pričaš” i “Usne vrele višnje”.

Da je sudbina bila malo drugačija, i danas su njih dvoje mogli da budu par, jer te 1983. godine, kada se Džoni pakovao i planirao put u Holandiju, prvobitni plan je bio da i ona ide sa njim. Tada su bili tri godine u vezi i pred brakom, čak su odredili i datum vjenčanja. Džonijeva majka molila je Snježanu da se ukrca sa njim na taj avion “jer će on propasti sam u Holandiji.”

Međutim, Snježana je u jednom trenutku shvatila da joj je taj scenario neprihvatljiv i odustala je od cjele priče. Danas je ona pozorišna rediteljka i doktor nauka, ali i profesorka produkcije na zagrebačkoj Akademiji dramskih umetnosti.
Za radio Totalni FM Split, Snježana je govorila o životu sa Štulićem i priznala da još uvek čuva uokviren rukopis pesme “Volim te kad pričaš” i da je to sve što je od njih dvoje ostalo:

– Jedna pjesma, koju sam ja kasnije čula, krajem osamdesetih, kada više nismo bili u dobrim odnosima je prepev “Are you lonesome tonight“, odnosno “Jesi li sama večeras” tačan je opis nekoliko događaja iz našeg zajedničkog života. Ta pjesma mi je možda i najdraža.

Žozefina

Danas je kraj Džonija Žozefinom Frudmajer, jedna od sekretarica gradskog doktora u Utrehtu, a u braku su od 1989. godine. Žive mirnim, povučenim životom u Hojtenu u Holandiji, a Jozefina čuva mir svog supruga. Ako je neku pjesmu i dobila na poklon, za nju teško da ćemo znati jer Džoni više ne dijeli svoju muziku sa svjetom.