Zbog njene smrti plakala je cjela Jugoslavija

Ena Begović bila je poznata jugoslovenska glumica. Ena je osamdesetih i devedesetih glumila u brojnim filmovima, poput “Pad u Italiji”, “Čaruga” i drugi, a najveća želja joj je bila da se ostvari kao majka.To je uspela 2000. godine, da bi samo 45 dana kasnije izgubila život u saobraćajnoj nezgodi.

Ena Begovic
Ena Begovic

Dan kada je objavljena vjest da je Ena poginula u saobraćajnoj nesreći rasplakala je tog 15. avgusta 2000. cjelu Jugoslaviju, a pomisao na strašan gubitak i danas rastuži mnoge.
Enu su bliske kolege opisivali kao osobu koju nikome nije dopuštala da dopre do nje. Vjerovatno zbog toga o njenom ljubavnom životu ništa se nije znalo.

Devedesetih je bila na vrhuncu slave, ali je i dalje bila usamljena. Volela je dugo da spava, gotovo nikada nije sedjela po kafićima, a svu svoju pažnju posvećivala je mačku Leu.

Ena Begovic je 1996. godine doživela traumu koja je ostavila traga na njenoj duši. Glumica je napravila saobraćajni prekršaj i izazvala udes u kojem je smrtno stradao biciklista. Navodno je vozio tri puta većom brzinom od dozvoljene, ali se ni glumica nije pridržavala propisa.

“Ovaj nesreća mi je promenila život, i mada se ne osećam krivom saosećam se sa stradalim”, rekla je Ena koja je bila osuđena na osam meseci zatvora i tri godine uslovno, ali je na kraju presuđeno da kaznu odsluži uslovno.Iako više ništa nije bilo isto, Eni je podršku pružao Josip Radeljak, inženjer elektrotehnike i bogati biznismen iz Splita, njena ljubav, koga je upoznala krajem osamdesetih godina.Ena i on su svoju ljubav blagoslovili vjenčanjem u svom zagrebačkom domu na Cvetnom trgu, u junu 2000. godine. Ena je već tada je bila u poodmakloj trudnoći, a ćerku Lanu rodila je 1. jula 2000. godine.
Tokom trudnoće govorila je koliko je srećna jer joj je u životu bilo najvažnije da postane majka.

Nažalost, u ulozi majke Ena Begovicje uživala svega četrdeset pet dana. Kobnog 15. avgusta 2000. glumica je sa suprugom, ćerkom, majkom i posinkom Leom boravila u vili na Braču, a kada se sa ostalim članovima svoje porodice uputila u posetu prijateljici Stipici Kalođeri, nije ni slutila da će to biti njeno poslednje putovanje. U mestu Splitska, Leo je rešio da volan prepusti ocu. Zaustavio je Grand Cherokee na uzbrdici, a kada su iz njega pokušale da izađu Ena i Tereza sa Lanom, navodno su otkazale kočnice i auto se prevrnuo u provaliju. Nije joj bilo spasa – život velike glumice ugasio se u sekundi. Suđenje za nesreću razvuklo se sve do 2007. kada je Županijski sud u Splitu Lea Radeljaka oslobodio krivice. Razlog za nesreću pronađen je u fabričkoj greški automobila, zbog čega je kompletna linija povučena iz prodaje.

Enina sestra Mia bavi se i dalje glumom i često sa setom priča o svojoj sestri koju je izgubila pre 18 godina.

“Što više vrojeme prolazi, to smo svesniji gubitka. Ta bol ne prestaje, a sestra mi sve više nedostaje. Iskreno, sve teže se borim sa emocijama i suzama. Postajem sretnija i znam da bismo danas, možda i više nego ikad, bile potrebne jedna drugoj. Žao mi je što ne možemo da djelimo sve ono što bismo danas, da je ona tu… teško je to objasniti, ali gdje god da krenem, Enu nosim sa sobom u podsvjesti. Osjećam beskrajnu ljubav i ponos zato što sam se družila s njom, što je ona željela da bude moj prijatelj bez obzira na to što smo sestre. Ponosna sam što sam toliko uloga odigrala s njom… O da, bio je to pravi užitak”, prisjeća se Mia Begović.