Prije 40 godina premijerno je prikazan film “Sjećaš li se Dolly Bell”

Prije 40 godina premijerno je prikazan film reditelja Emira Kusturice kojem je to ujedno i prvi igrani film koji je režirao a nastao po scenariju velikog bosanskohercegovačkog književnika Abdulaha Sidrana.”Sjećaš li se Dolly Bell”.

sjecas li se doli bell
Sjećaš li se Doliy Bell

Radnja filma smještena je tijekom 60-ih godina u Sarajevu, a odvija se oko mladića Dina, koji ubrzo postaje privučen u svijet sitnih kriminalaca, koji mu dodijele zadatak da skrije mladu prostitutku, u koju se kasnije Dino zaljubi.

U svom prvom igranom filmu, Kusturica se bavi temama koje će se ponavljati kasnije u njegovoj karijeri tranzicija iz mladosti u odraslost, veza između osobne povijesti likova i političke i socijalne povijesti Jugoslavije, popularna zabava kao što su glazba, nogomet, alkohol, seks i kina. Dodatno, tu je element takozvanog “bježanja iz realnosti”, koji u ovom filmu predstavlja hipnoza i Dinova zainteresiranost prema istoj.

Film je 1981. godine osvojio Zlatnoga lava na Venecijanskom filmskom festivalu i Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu. Film je trebao biti kandidat za Oscara za najbolji strani film na pedeset i četvrtoj dodijeli Oscara, no nije bio prihvaćen. Iz filma je također ostala poznata izjava Dina koja se ponavljala više puta kroz film “Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem”.

U filmu čija se radnja dešava u Sarajevu 60-ih godina prošlog vijeka igraju Slavko Štimac, Slobodan Aligrudić, Ljiljana Blagojević, Mira Banjac, Pavle Vuisić i mnoga druga poznata imena sedme umjetnosti s ovih prostora.

Danas su rečenice i izjave glumaca u ovom filmu opšteprihvaćene u svakodnevnom razgovoru, a sam film je postao dio kolektivnog nasljeđa ovih prostora i nezaobilazna stavka popularne kulture zbog svoje neizmjerne duhovitosti. Ovo umjetničko djelo prikazano je na filmskim festivalima širom svijeta, a premijerno je prikazan na najstarijem filmskom festivalu na svijetu u Veneciji 2. februara 1981. godine, gdje je osvojio cijenjenu nagradu “Zlatni lav”. Film je nastao po scenariju Abdulaha Sidrana, a “Sutjeska film” i Televizija Sarajevo njegovu realizaciju i ekranizaciju povjerili su ambicioznom mladom Kusturici, svršenom studentu režije.