Cijela Jugoslavija je bila opsjednuta njenom ljepotom i šarmom

Davne 1966. godine Jugoslavija je brujala o tome da je Jugoslovenka ponijela titulu jedne od najljepših na izboru za Mis svijeta u Londonu. Ta djevojka je bila prelijepa Dubrovčanka Nikica Marinović, koja je na ovom takmičenju kao prva predstavnica ondašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije gdje je proglašena najljepšom Europljankom i prvom pratiljom Miss svijeta.

Nikica Marinović
Nikica Marinović

Na izboru se, navodno, našla slučajno. U vrijeme kada se organizovao izbor za Mis Jugoslavije, ženski nedjeljnik “Bazar” preuzeo je organizaciju.

Međutim, glavna urednica nije bila zadovoljna prijavljenim kandidatkinjama i krenula je u potragu za anonimnim djevojkama. Srela je Nikicu, tada maloljetnu učenicu dubrovačke Ekonomske škole. Jedva je uspjela da ubijedi njene konzervativne roditelje da je puste da učestvuje, a upravo je ona ostavila za sobom sve druge jugoslovenske ljepotice, a onda i najljepše iz cijelog svijeta, prenosi Noizz.

Iz tog vremena kolaju priče da joj je lenta najljepše na planeti izmakla zato što je došla iz zemlje komunističkog bloka. No, činjenica je da nijedna ljepotica Jugoslavije nije uspjela da osvoji tako visoku titulu.

O Nikicinoj ljepoti ubrzo je nastala i legenda, pričalo se da je takva ljepotica bisernog tena i zlatnih uvojaka mogla da se rodi samo u morskoj pjeni i da ju je otac izvukao mrežom iz mora jedne olujne noći.

Nikica se poslije trijumfa na izboru za Mis svijeta preselila u Beograd. Prepričavalo se kako je odbila slavnog fil­­mskog producenta Dina de Laurentisa, koji joj je nudio ispunjenje holivudskog sna, objasnivši mu da nema talenta za glumu. Njeno lice je i godinama poslije toga krasilo naslovnice, dijelila je čitateljkama savjete o modi i ljepoti, a ljepotom, osmijehom, skromnošću je zavodila svakoga ko bi je sreo.

Ipak, njeno srce osvojio je beogradski književnik i reditelj Vuk Vučo sa kojim je dobila sina Đorđa. Taj brak je trajao manje od pet godina, a po razvodu, ponovo su je opsjedali udvarači. Po drugi put, Nikica je sudbonosno “da” izrekla čuvenom reditelju Zdravku Šotri, kojem je rodila sina Marka. Taj brak je potrajao malo duže, ali i ta ljubav se završila 1980. godine.

Nikica je vodila butik u Knez Mihailovoj ulici i mnogi su dolazili samo da bi je vidjeli.Nikica je pred kraj psihički oboljela.Već duže vrijeme živjela je povučeno u stanu, prekinula je komunikaciju s vanjskim svijetom, osamila se i patila je od depresije. Odlazila je u psihijatrijske klinike, prestala je komunicirati i s tri najbolje prijateljice s kojima se uredno viđala. U rodnom Dubrovniku je posljednji put bila 2005 godine, ali nikome se u Gradu nije javila.

U novembru 2008. ponovo se našla na naslovnicama – iz najstrašnijeg mogućeg razloga.
Nikica Marinović je pronađena mrtva 11. 11. 2008 godine u stanu u središtu Beograda, gdje si je oduzela život.Iza sebe nije ostavila oproštajno pismo ni poruku iz koje bi se moglo zaključiti zašto je izvršila samoubistvo.