fbpx
Home Antifa vjesti

Žena koja je prva uskliknula “No pasaran!”-“Nema Prolaza”

254

Žena koja je prva uskliknula “No pasaran!”

Dolores je rođena u siromašnoj rudarskoj porodici u gradu Galarta u Baskiji kao osmo od devetoro djece.

Od najmlađih dana je učestvovala u socijalnoj borbi i nije se bojala da digne glas. S posebnom pažnjom je proučavala djela Karla Marksa i kasnije je pristupila Komunističkoj partiji. Budući da je od malena željela da bude učiteljica, ali nije imala novca za školovanje, bila je sklona pisanoj reči, pa je tako čuveni nadimak stekla pišući tekstove i kolumne u rudarskim novinama pod pseudonimom La Pasionarija.

Dolores u starosti
Dolores u starosti

Brzo je napredovala u partiji. Izabrana je u Zemaljski komitet Baskijske komunističke partije godine 1920. Ubrzo je postala poznata i poštovana, pa je 1930. izabrana za člana Centralnog komiteta Španske komunističke partije.

Prešla je u Madrid 1931. gde je bila urednik ljevičarskog lista „Mundo obrero“. Naročito se borila za ženska prava. Više puta je bila hapšena i osuđivana, zbog svog političkog rada. Njena zapažena elokvencija je dovela na mjesto glasnogovornika Komunističke partije Španije.

Njeni govori protiv fašizma imali su veliki efkat, a jedan od najzapaženijih i svakako najzapamćeniji desio se 24. avgusta 1936. godine, kada je novinarka u govoru na radiju upozorila na marš španskih nacionalista prema Madridu. Govor je završila poklikom “No pasaran“. I tako je rođena legenda.

Nažalost, legenda koja je, istorija će pokazati, iznevjerevila sve ono za šta se zalagala. Tokom trajanja Španskog građanskog rata, Dolores je blisko sarađivala sa Sovjetskim savezom i aktivno radila na razbijanju ostalih ljevičarskih i anarhističkih organizacija. Drugim rječima, Dolores, koja je bila izuzetno uticajna, doprinela je razbijanju širokog antifašističkog fronta i samim time dobrano doprinela rezultatu rata koji je bio u koris fašista.

Statua “La Pasionarija” u Glazgovu