Home Narodni heroji Radmila Trifunovic Hitra – Narodni heroj iz Aleksandrovca ( Srbija )

Radmila Trifunovic Hitra – Narodni heroj iz Aleksandrovca ( Srbija )

272
0
Radmila Trifunovic Hitra
Radmila Trifunovic Hitra

Radmila Trifunovic Hitra – Narodni heroj iz Aleksandrovca ( Srbija )

Radmila Trifunovic Hitra rođena je 15. septembra 1919. godine u selu Aleksandrovcu, kod Požarevca. Još kao učenica gimnazije u Požarevcu, pristupila je omladinskom revolucionarnom pokretu. Godine 1938. postala je član, a zatim i rukovodilac Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) u gimnaziji. Godine 1939. primljena je i u članstvo Komunističke partije Jugoslavije.

Posle okupacije Kraljevine Jugoslavije, odmah je prekinula studije medicine u Beogradu, i vratila se u rodno mesto. Aktivno je učestvovala u organizovanju ustanka u Moravskom srezu. Radila je na osnivanju partijskih i skojevskoh organizacija i narodnooslobodilačkih odbora. Avgusta 1941. godine postala je član Okružnog komiteta KPJ za Moravski srez. Tokom zime 1941/42. godine promrzla je i teško se razbolela.

Radmila Trifunovic Hitra  čim se oporavila, ponovo je nastavila politički rad. Postavljena je za instruktora OK KPJ za Moravski srez. Zahvaljujući njenoj ativnosti, ponovo je oživeo rad partijske organizacije u moravskom srezu, a u proleće 1943. godine, ponovo je formirano sresko partijsko rukovodstvo.

Radmila Trifunovic Hitra
Radmila Trifunovic Hitra

Maja 1943. godine došla je u selo Oreškovica, na sastanak jedne partizanske čete. Dok su bili na sastanku, opkolile su ih jedinice Srpske državne straže. Potom se razvila žestoka borba. Radmila Trifunovic Hitra se, teško ranjena ubila, da ne bi živa pala u ruke neprijatelju.

Za narodnog heroja proglašena je 27. decembra 1953. godine.

U toku Narodnooslobodilačke borbe poginuli su i Radmilin otac i brat. Njen suprug Jovan Milosavljević, koji je takođe bio student medicine, poginuo je avgusta 1941. godine u Ćupriji i proglašen je za narodnog heroja