Rođen Asim Ferhatović Hase -24.01.1933. – YU KALENDAR

Na današnji dan

24. januara 1933. godine

Rođen Asim Ferhatović Hase jugoslovenski fudbaler

Asim Ferhatović Hase jedan je od najvećih legendi Fudbalskog kluba Sarajevo. U sezoni 1963/64 bio je, sa devetnaest pogodaka, najbolji strijelac tadašnje Prve lige Jugoslavije.

Hase je rođen u Sarajevu, 24. januara 1933. godine, a član FK Sarajevo postao je 1948. godine.

Asim Ferhatovic Hase
Asim Ferhatovic Hase

Debi u bordo dresu imao je 1952. godine, protiv Zagreba. Za prvi tim Sarajeva odigrao je 600 utakmica i postigao 400 golova.

Unatoč tome što je bio najbolji igrač Sarajeva i jedan od najboljih igrača u Jugoslaviji, za reprezentaciju tadašnje zemlje odigrao je samo jednu utakmicu.

Više puta je biran među najbolje sportiste Bosne i Hercegovine.

Bio je član generacije Sarajeva koja je 1966/1967. godine osvojila prvenstvo Jugoslavije.

Sarajevo je bilo uspješnije u utakmicama protiv gradskog rivala Željezničara, u kojima je dres tima sa Koševa nosio Asim Ferhatović. Naime, Hase je odigrao trinaest gradskih derbija, a Bordo tim je slavio šest puta. Tim sa Grbavice je u tom periodu ostvario svega dvije pobjede, dok je pet susreta završeno bez pobjednika.

Iako je od njegovog posljednjeg derbija prošlo 46 godina, Hase je i dalje u vrhu liste najboljih strijelaca utakmica između Željezničara i Sarajeva. Po šest golova u gradskom derbiju postigli su Ferhatović i Dželaludin Muharemović.

Za njega su vezane brojne legende. Pričalo se kako je predriblao petericu igrača i golmana, došao do gol linije, okrenuo se prema selektoru, koji ga nije volio, i nabio loptu u polje i rekao selektoru: ‘E, haj’ ga sad ti daj!.

Također postoji priča kako je u gradskom derbiju slomio stativu od siline Hasetovog udarca.

Pjesma sarajevskog benda Zabranjenog pušenja Nedjelja kad je otišao Hase, prema nekim navodima uopšte nije posvećena legendi Sarajeva, već Josipu Brozu Titu.

Njegovi potezi prepričavali su se danima. Jedna anegdota vezana uz njega bio je komentar radio reportera Mirka Kamenjaševića sa jedne utakmice: “Dragi slušaoci, dok Hasetu ne uzmu loptu, slušajte muziku iz našeg studija!”

Asim Ferhatović preminuo je 25. januara 1987., u rodnom Sarajevu. Njegov uticaj u gradu nije ostao nezapamčen, pa danas tako Olimpijski stadion Koševo nosi njegovo ime, baš kao i ulica u blizini tog stadiona.

Yu nostalgija

Rođen Asim Ferhatović Hase -24.01.1933. – YU KALENDAR