Rođen Žarko Laušević – 19.01.1960.- YU KALENDAR

Na današnji dan

19. januara 1960. godine

Rođen Žarko Laušević

Glumu je diplomirao na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti 1982. godine, u jednoj od „najjačihˮ klasa ovog fakulteta, koju su pored njega sačinjavali još i Sonja Savić, Svetislav Goncić, Branimir Brstina, Zoran Cvijanović, Olivera Ježina i drugi.

Žarko Laušević
Žarko Laušević

Postao je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a pored brojnih pozorišnih uloga, tokom osamdesetih i početkom poslednje decenije prošlog veka, glumio je u desetinama filmova i stekao status jednog od najpopularnijih i najboljih domaćih glumaca, iako tek zagazivši u četvrtu deceniju života.

Onda je 1993. godine u Podgorici nakon ubistva dvojice mladića bio osuđen na zatvorsku kaznu. Nakon odsluženja kazne, snimio je još dva filma krajem devedesetih i otišao u Sjedinjene Države, gde je boravio do 2014. godine, kada se vratio u Srbiju.

Žarko Laušević je za svoja glumačka ostvarenja dobio mnoge nagrade i priznanja, među kojima su Zlatna arena u Puli za najbolju mušku ulogu, Nagrada Car Konstantin, Nagrada Zoran RadmilovićSterijina nagrada i druge, a o njemu je nedavno snimljen i film.

Yu nostalgija

Rođen Žarko Laušević – 19.01.1960.- YU KALENDAR