Godišnjica smrti Mire Furlan – 20.01.2021. – YU KALENDAR

Na današnji dan

20. januara 2021. godine

Godišnjica smrti Mire Furlan

Umrla Mira Furlan jugoslovenska glumica (Zagreb, 7. septembar 1955 – 20. januar 2021) bila je jedna od najuspješnijih jugoslavenskih filmskih, pozorišnih i TV glumica. Nakon izbijanja jugoslavenskih ratova 1990-ih, emigrirala je u SAD, nezadovoljna političkom situacijom u zemlji. Njezina emigracija izazvala je žestoke medijske napade u Hrvatskoj i proglašena je nacionalnom izdajicom.

Oduzet joj je stan u Zagrebu i vraćen tek nakon 17-godišnje pravne bitke. Povodom tih događaja napisala je pismo sugrađanima koje je objavio časopis “Danas” 5. novembra 1991. godine. Živjela i radila je u SAD-a, gdje je također ostvarila uspješnu glumačku karijeru.

Mira Furlan
Mira Furlan

Rođena je u Zagrebu, gdje je na “Akademiji za pozorište i film” u Zagrebu diplomirala 1978. godine. Istovremeno, na istom univerzitetu pohađala je časove jezika gdje je naučila tečno govoriti engleski, njemački i francuski jezik.

Odmah nakon završenog fakulteta ostvarila je nekoliko poznatih pozorišnih uloga, za koje je i nagrađena. U početku bila je istaknuta glumica Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu, da bi 1980-ih postala jedna od vodećih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih glumica.

Naročito se istakla u filmovima Kiklop (1982.) Antuna Vrdoljaka, U raljama života (1984.) i Za sreću je potrebno troje (1986.) Rajka Grlića te filmu Lepota poroka (1986.) Živka Nikolića. Značajnu ulogu ostvarila je i u filmu Otac na službenom putu (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu.

Krajem 1980-ih nastupala je u pozorišnim predstavama u Beogradu i Zagrebu, a kratko je pjevala i sa rock grupom La Cinema. Od početka 1990-ih, zajedno sa suprugom Goranom Gajićem, koji je također filmski radnik, živjela je u SAD gdje je postigla svjetsku slavu nastupima u TV-serijama Babylon 5 (u ulozi ambasadorice Dellen) i Izgubljeni (u ulozi Danielle Russo).

Godine 1998. u Los Angelesu snimila je muzički album “Songs From Movies That Have Never Been Made” (Pjesme iz filmova koji nikad nisu snimljeni). Godine 2002. vratila se poslije 11 godina u Hrvatsku da bi igrala glavnu ulogu u izvedbi Euripidove predstave Medeja, zajedno sa Pozorišnim udruženjem Ulysses Radeta Šerbedžije.

Povremeno je pisala kolumne u nekadašnjem splitskom magazinu Feral tribune, koje su 2010. godine objavljene u knjizi Totalna rasprodaja. Također, napisala je pozorišni komad pod nazivom Dok nas smrt ne razdvoji, čija radnja se dešava u Zagrebu tokom 1970-ih. Sa suprugom Goranom Gajićem Mira Furlan imala je jedno dijete, Marka Lava, kojeg je rodila 1998. godine.Umrla je 20. januara 2021. godine u svom domu u Los Angelesu. Imala je 65 godina, a patila je od komplikacija uzrokovanim virusom zapadnog Nila.

Komentarišući burne događaje tokom 1990-ih u intervjuu na web stranici Peščanik 2012. godine, Mira Furlan rekla je da:

“Nije mi preostalo ništa drugo nego da živim svoj život onako kako sam ga živjela. Bila sam jedna od onih koji su istinski vjerovali u takozvano bratstvo i jedinstvo, ali ne samo naših naroda već i svih ljudi svijeta. I dalje vjerujem da je to jedina opcija za opstanak ljudske rase”

Yu nostalgija

Godišnjica smrti Mire Furlan – 20.01.2021. – YU KALENDAR