Godišnjica smrti Kemala Montena -21.01.2015. – YU KALENDAR

Na danasnji dan

21. januara 2015. godine

Godišnjica smrti Kemala Montena

Kemal Monteno rođen je 17. septembar 1948. godine u Sarajevu.

1967. nastupom na festivalu „Vaš šlager sezone“, započinje svoju bogatu karijeru.

Kemal Monteno
Kemal Monteno

U toku svoje muzičke karijere kantautora, Monteno je stvorio ne samo vlastiti muzički potpis na domaćoj zabavnomuzičkoj sceni, nego je svojim pjesmama znao doprinijeti i uspjehu svojih kolega pjevača-prijatelja. U toj muzičkoj saradnji sa tako zvučnim domaćim imenima kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Mahir Paloš, Neda Ukraden, Ismeta Krvavac, Dražen Žerić, Paula Jusić i drugi.

Uz brojne festivalske nastupe Kemal Monteno može se pohvaliti i čitavim nizom vječnih hitova, koji su objavljeni na njegovim albumima tokom bogate karijere, a veliki dio njih i danas je jednako tako aktuelan, kao i u trenutku prvog objavljivanja.

“Jedne noći u decembru”, “Vino i gitare”, “Nije htjela”, duet s Oliverom Dragojevićem, “Žene, žene” “Dunje i kolači”, duet sa grupom Divas,  “Daleko, daleko”, duet sa Borisom Novkovićem, “Vratio sam se živote”, “Sarajevo ljubavi moja” i “Zemljo moja” samo su dio duge liste hitova Kemala Montena.

Preminuo je 21. januara 2015. godine u Zagrebu, nakon teške bolesti od pneumonije i sepse uslijed komplikacija poslije transplantacije bubrega.

Yu nostalgija

Godišnjica smrti Kemala Montena -21.01.2015. – YU KALENDAR