Godišnjica smrti Miodraga Andrića- 22.01.1989. – YU NOSTALGIJA

Na danasnji dan

22.01.1989 godine

Godišnjica smrti Miodraga Andrića

Miodrag Andrić, poznat pod pseudonimom Ljuba Moljac, rođen je 28. januara 1943. godine u Kragujevcu, a umro je 22. januara 1989. godine u Zagrebu. Jednako je bio popularan po angažmanima kao pozorišni, filmski, ali i televizijski glumac.

Miodrag Andrić
Miodrag Andrić

Školovao se u Beogradu budući da se s obitelji rano odselio iz rodnog grada. Bio je prepoznatljiv po specifičnim tehnikama glume. Zadržavao je ozbiljne crte lica i u najsmješnijim scenama, što je činio i Buster Keaton, američki filmski glumac, s kojim je Moljac često uspoređivan.

Miodrag Andrić umro je na pozornici tokom izvođenja uloge u predstavi „Tri nosketara“ u Glini, a smrt je nastupila zbog obilnog izljeva krvi u mozak. Hitno su ga prevezli u zagrebački klinički centar, ali mu nije bilo spasa. Bio je na vrhuncu svoje popularnosti. Na posljednju turneju se uputio s još dva slavna glumca tog vremena – Milovanom Ilićem Minimaksom i Jovom Radovanovićem.

Upravo se njima, na dan kada će umrijeti, Ljuba požalio na snažnu glavobolju. Međutim, nesnosne bolove je pripisao angini, od koje se nije skroz izliječio. U trenutku kada mu je pozlilo na sceni, publika je mislila da se on dobro uživio u svoju ulogu, naročito zbog toga što je u igranju uloga bio sklon improvizaciji. Umro je samo šest dana prije svog 46. rođendana.

Yu nostalgija

Godišnjica smrti Miodraga Andrića- 22.01.1989. – YU NOSTALGIJA